Huvuverken är väck, likaså stressen

Idag har det varit Kalmar för hela slanten för min del. Sömnen har inte heller varit den alldra bästa för mig eller för Ben10. Han vaknade från 23 -02:30 och kunde inte riktigt somna om själv tror jag. Tror jag kollade han 4 gånger om han hade somnat in helt men frammåt 3 hade han gjort det så det har varit otroligt segt att komma upp idag. Sonen var pigg som en solstråle på morgonen och var i full gång med att spela sitt spel på datorn när jag kom till köket.  Sonen har kanske kännt av min intre stress för allt då som sagt hela veckan har varit mer eller minre blää!

Passade på att Ringa P idag när jag var klar med skolan vilket var helt underbart att bara prata i egenskap att även P är förälder och lite i min sits på ett normalt sätt. Vi kom överens om att ringa lite oftare vilket är det jag behöver nu förutom att vara superego. Jag har varit supermorsan och varit super i allt det jag gjort under veckan och måste hela tiden ligga på topp. När jag däremot måste vara på topp i precis ALLT, det är då det blir knas och jag får svårt att ge prio till vad som ska göras och vad som ska bli nästa steg i allt.
Nu kommer det bli mer Egotid för min del nu när jag är i Kalmar. PAssar på att leta fram en bra present till sonen som ska fylla år.

Ben10 var otroligt duktig med att hjälpa till att skriva namnen på hans inbjudna gäster och det roliga var att han inte ville göra skrivläxan eller läsläxan igen. Lite komiskt men allt handlar om att locka till ett lärande. Göra lärandet till en lek gäller inte bara i skolmiljön men även i hemmiljön med.

Tackar vänligast för era fina omtanke som kommit in till mig via Facebook.
Ibland glömmer man bort det uppebara som egenligen ska sitta i ryggraden.

Huvudverken är väck nu och jag börjar slappna av mer. Så underbart skönt när huvudverken är helt väck.
Har haft huvudverk och spänningar hela veckan. Mycket spelar roll, nu är det semester för min del från skolan.
Ska slutföra två uppgifter men det är ingen panik att få in dem. Skönt med förstående mentorer med.

Nu har jag helg. Blir bjuden på revbenspjäll av bästa Gullet.
Jobbet som mamma är inte enkelt men vem har sagt är det skulle vara det?
På återseende imorgon mina läsare.

Bilden är tagen från nätet och jag äger därav inte rättigheterna till denna bild.
KLICKA HÄR om du vill komma vart jag tagit bilden.


Tunga dagar

Det har varit några omtumlande dagar med bland annat mig själv och Ben10.
Utvärdering av utredningen gjordes igår och mycket har inte hunnit sjunka in för mig.
Mycket frågetecken samtidigt som sorgen finns i mig kan jag ändå glädjas för  Ben10 och att det han har alltid finns taktiker för hur man ska hantera det. Idag har jag inte velat vara jag. Jag vill krypa ur mitt skinn och bara vara någon annan stans.  En plats där jag kan gråta hejdöst. Tankar som snurrar är oftast att jag kan göra misstag. Jag tänker mycket på om jag gör det så händer detta och gör jag inte detta så kommer inte detta att ske. Mycket som måste smälta och enbart mig själv att bolla ideer . Jag är stark för Ben10 som inte allti är medveten om hur jag hanterar allt innåt.

Jag hann prata av mig lite med bästa T som varit i mina skor tre gånger med två av barnen som T har. Jag kan känna viss ledsamthet i att de ska flytta men för T och familjen så är det just det ända rätta.
Jag har turen att ha en stark  barnvakt när det behövs.  För en  förälder som får veta något om sitt barn är inte det lättaste och för skolan så är perspektivet att det är ännu ett barn med särkilt stöd  som behöver  det ena och det andra för att klara av skolan.  Här vill jag poängtera att skolan / skolor kan göra misstaget att vara helt kalla i bemötande då de enbart tänker i att möta föräldrar. Skillnad på bemöta och möta är stor!
Möta är att helt utan känslor ge fakta och bemäta är att ha även den andra personens perspektiv och förståelse i åtanke när man har en dialog med varandra och framför allt  extra viktigt när det är föräldrar.

Hela denna vecka har varit en neråtgång för min del man jag har mystigt sett hållit upp humöret i bästa mån och bara förtsatt. Detta är farligt då det finns tendenser till gå in i väggen och helt stressa sönder mig själv. Jag är VD för sjutton gubbar  i företaget BEN10.  Jag har haft huvudverk  sedan i lördags kväll och det har inte släppt ännu. Börjar misstänka att det är kroppen som säger ifrån med stressen som finns i mig. 

Stress Garfield

I väntan på återgivingen från HABB

Idag har Ben10 varit lite mer omständig på morgonen men ack så snäll han var ändå. Allt handlade bara om att jag inte förståd hur han menade och det är då det blir en konflikt och kaos. Detta klarades snabbt upp då han ville ha ett kalas för en av hans leksaker vid namn Molly.
Ben10 hade varit lite ledsen idag när bästa grannens ena förälder kom på besök till skolan enbart i egenskap att visa sig så blev även Ben10 påverkad. Inte så att grät och inte förståd men han blev lite ledsen sa resursen till mig idag när jag hämtade Ben10.  Väl hemma hade Ben10 inte sagt något utan att han sa att han ville att hans pappa skulle kunna komma en dag med så där plötsligt.
Jag lugnade ben10 med att hans pappa inte kan göra så eftersom det blir kaos i förväg när Ben10 inte får veta i förväg.
En lättnad kanske för mig men för Ben10 så klarar han mindre bra av att träffa sin pappa helt plötsligt utan att veta i förväg. Ben10 blir orolig och vet inte hur han ska agera mer än att han vill vara till lags och istället för att göra som alla vill blir han ledsen och arg för att han inte vet vad han ska göra eller ta för beslut.
Detta har inte hänt förutom att pappan skulle hämta Ben10 under tiden  Ben10 fortfarande  gick på förskola. Förvarnas inget så blir Ben10 arg och överasskningar kan tålas då det brukar innefattar skojjigt men inte större förändringar.

Jag fick säga till Ben10 att jag har för avsikt att helt göra hans rum rent  på allt plock så han återfår sin egen ordning när han inte hittar det han vill ha direkt och blir arg för att han inte heller hittar sitt.
För sonen är det bra att han vet att en stor förändring kommer ske så som att hans leksaker inte kommer ligga exakt enligt hans lek på golvet. Självklart städar jag inte hans rum utan att han vet om det. Jag försöker göra Ben10 delaktig i allt.

På Tisdag kommer Jag och Ben10s mormor gå till HABB för att del av återgivningen som psykologen sammanställt utifrån utredningen. Jag vet inte om jag är nervös för att hon ska tycka att särskola är ett alternativ att ta in redan nu medan jag tänker på att det är alldelses för tidigt att tänka på.
En annan del utav utredningen är att Ben10 kommer att få en egen återgivning som är helt anpassad efter honom.
Ben10 har fått veta innan av mig att det är okay att han inte kan fokusera länge eller har svårt att sitta stilla när andra barn kan det.  Nu börjar få information om från skolan att hans fantasilekar är för vilda för skolmiljön och detta kommer ställa till det för han då  klasskamraterna inte kanske kommer ha samma förståelse som hans klasskamrater har nu. I dagsläget vet jag att Ben10 inte alls är lika medveten som skolan  och mig själv att hans enorma fantasi kan ställa till det för sig. varför? Det är anses inte normalt att avvika på något sätt vid en vanlig grundskola och det är detta avvikande som ger ökad risk att mobbning och uteslutning kan ske.
Jag vet inte om mitt inflytande över att Ben10 är en stark person  rent psykiskt och kanske även fysiskt. Han gillar nämligen att träna med hantlar även om jag och min partner A gör vårt bästa och visa hur han ska göra och varför.
Allt har sitt syfte som Ben10 själv måste vara medveten om.


Det är ett evigt kämpande för Ben10 om allt och att jag är ensam om saken gör inte allt bättre även om jag kan anförtro hos vissa för att lätta på tankarna.

Onsdag morgon

Ben10 vaknade tidigt men jag hade svårt att komma upp idag.
Trots att jag vaknade först 7:40 hann jag med allt utan att stressa eller visa stress för ben10.
Han var redan påklädd så det hjälpte mycket och hade redan skött sin egen hygien. Han är riktigt bra på morgonen. Han ville förstås inte äta frukost men här var det ingen direkt koflikt när jag slog igen datorn och sa att nu är der frukostdags.


KLICKA HÄR för att komma till sidan bilden är ifrån för information om denna docka.
Ben10 - Jag vill inte äta frukost,  ALDRIG!!
jag: Ok men hur ska du orka med skolan då? du behöver energi till att göra vad du vill utan att bli trött.
( Sonen följde med till köket)

ben10 : Mamma du ska hämta mig med Buzz lightyear!
jag: Då får du prata med honom, sist du ville att han skulle följa med så ville han inte alls lyssna på mig.
han ska vara en snäll buzz annars får han inte följa med och hämta dig.


Ben10 pratade nu med buzz och detta resulterade i att sonen började även äta sin frukost.
( Klockan var nu 7:50)
Jag började ta fram för hans gympa utifall han ville vara med, han har varit lite förkyld men han är annars sitt normala jag om dagarna.
Sedan att bestämma frukten till skolan så det blev mest att jag tog fram av förvåning att vi har russin hemma. Det gillades starkt och jag fick ett leende av ben10.

ben10: Du är så bra mamma!

Yes !! Ingen bråk utan bara glad och lugn på morgonen trots att klockan tickade sig sakta mot 8.
Vi hann ut och i tid. Sonen ville förstårs att jag skulle laga hans cykel då kedjan lät en massa när han trampa så jag lvoade att jag skulle göra detta när han kom hem. Tur att sonen har både en kickbike och en till stor cykel att cykla med när det krisar sig. Han gillar varmöjligheten att kunna bestämma själv , fast å andra sidan vem gör inte det?

Ben 10 tog hela morgonen  på ett bra sätt och eftersom jag inte visade hur stressad jag var eller hur stressad hela situationen var så hann vi i tid till skolan så hade jag en glad ben10 till skolan. Vi glömde förstårs borsta tänderna vilket han brukar kommentera men när han kommer på det så säger han ävet att vi får borsta extra på varje tand extra noga.

Mycket att ta in igår

Det blev nästan lite för mycket igår att ta in massa information och besvara frågor som skulle hjälpa till med utredningen för Ben10.
Utvecklingsamtalet gick bra men Ben10 kunde knappt sitta stilla under tiden vi prata om hur bra han är i skolan. Ben10 såg bara det jag hade i min handväska och ville ha sin "woody " och " Bulleye" från Toystory filmerna.
Det som togs upp var att den fantasileken och världen som Ben10 befinner sig i kommer i framtiden vara ett bekymmer för honom allt eftersom klasskamraterna mognar och växer när han kommer stanna kvar i sin fantasivärld.

Det som gjorde mig inte alls glad var att pedagogerna förutsäger och antar att så kommer det att bli  och jag fick uppfattningen om att Ben10 inte kommer utvecklas.  Å ena sida förstår jag pedagogernas  problematik som kan eventuellt uppstå samtidigt som jag ser ben10s utveckling hela tiden gå frammåt. Jag tänkte mer att kommer det att bli en problematik för pedagogerna i framtiden att ge kunskap eller vet dem inte hur de ska göra i brist på kunskap och handlande?

Som förälder kan jag gå in och lära pedagogerna hur de ska handlsas Ben10 som ett stöd utan att de ska se  det som om jag kommer in och lär pedagogerna hur de ska göra sitt jobb men utan min kunskap och erfarenhet så kan pedagogerna inte heller göra sitt jobb som de tänkt sig.  Det jag tänkte på var att när min c-uppsats är klar med min kurskamrat Gullet så kommer jag nog se till att få föreläsa det som kommits fram. I vissa delar uppfattar jag att pedagoger kan stanna i sina arbetsuppgifter och inte utveckla sig själva för att ta sig vidare. I läroplanen heter  det att pedagogerna ska reflektera och värdera och utvecka sitt lärande och kunskap och hela tiden ha ett reflekterande  då allt har ett syfte. Att förnya sig själv men inte alla i ett arbetslag  kan ge varnandra  feedback. Jag som förälder är den enda som är Ben10s expert förutom han själv men den näst bästa är att kunna allt och allt och varför i alla situationer och se händelser innan de händer. Jobbigt ja men för mig som redan är inne är detta en vana så som att borsta tänderna eller äta  för andra. man göra det för att det krävs.

Se till individen är vad det står klart och tydligt i läroplanen med och det är det som jag gör även men omtanken och förståelsen kanske inte finns med alla gånger i skolan.
Jag och en vän till mig har våra pojkar på exakt samma skola men ändå blir mitt barn bättre behandlad och hjälpt än min väns barn. Varför är det så månne och vems ansvar är det?
Det är till skolans ledning och här talar läroplanen om att det är rektorns ansvar men ändå så är det även till alla som arbetar på skolan och se till individen. Ja hela för min del känns smått kaotiskt  men det som går att göra är att utbilda pedagoger och ge dem kompetens  men det som säger stop är ekonomin och därför stannar man oftast i skolan. Skolor drabbas alltid. JAg orkar inte kämpa för varenda sak men för min ben10 orkar jag kämpa hela vägen ut tills vi är i mål.

Möte nummer två igår med HAB och psykologen eller ja psykologen hade sin allmänna tjänstgöring och var under utbildning även hon men helt klart bättre än den förra pedagogen när det gäller att göra utrednignen och testerna Ben10s  förutsättningar.
Jag fick en mängd massa frågor som besvarades på 1½ timme. Nya frågor som gav nya funderingar hos mig men dessvärre ingen att bolla med så jag hoppades innerligen att min vän Tessan skulle vara inloggad vilket hon var så då kom tårarna och jag kunde bearbeta detta.
Det jag vet som kommer på tal  på fredag den 29 är att alternativer särskola kommer att komma på tal men när bägge möten hadnlade om att inte se eller tro att ben19 inte kommer att utvecklas gjord emig bara arg.
Det jag finner trygghet i är at inga beslut görs till handligar utan mitt godkännande vilket betyder att jag har makten att ta till vad alla har att säga och reflektera och omarbeta och reflektera på nytt innan jag delger inte bara mitt beslut men hur jag tänker just för Ben10s bästa.

Mitt personliga mål är att när jag kommer ut i verksameheten att göra mitt  bästa ínte bara som pedagog men för föräldrarna eller vårdnadshavarna när jag får en elev med särkilda behov.
Jag har en tendens att tänka mig in och förstå sompedagog samtidigt som kan kan tänka mig in i föräldrarollen vilket i framtiden kommer utveckla sig till at jag visar förståelse och jag kan ge stöttning till föräldrar vilket är nog så viktigt.  Lite naivt tänkande kanske men detta är lärdomar som kommit av min erfarenehet när de bemött mig av pedagoger, vikarier och andra skolpersonal. Hmmm låter som jag ska skriva på en bok , mycket finns i form av att pedagoger skriver en bok eller att föräldrar skriver en bok men än så länge finns ingen bok skriven av en pedagog som är förälder som har ett eller flera barn med en nevrosykiatrisk diagnos så som ADHD.
handledning finns men ingen bok som får en att tänka efter. En bok som av samtal med andra föräldrar i min situation efterlyser. 

Tisdag fullt med plugg och möten

Idag är det utvecklingsamtal på Ben10s skola med pedagoger som är med Ben10 i klassrummet.
Det går inte annat än att jag även kollar målen för årskurs 1 och hur målen har uppnåts.
Mitt jobb som mamma för ben10 är inte att kolla att pedagogerna gör sitt jobb utan att förmedla information och kunskap för pedagogerna så de vet hur de ska förhålla sig med ben10 i olika situatoner.
Man kan tro att mycket att komnikationen sker på ett självklart sätt men mycket av det skolan vet om Ben10 har med att jag informerat skolan och personal och sett till att de vikarier eller pedagoger inte känner rädsla att möta just ben10. Nu är Ben10 helt motsatsen till bråkig och stökig enligt vad det skrivs i böcker om hur ADHD barn beskrivs som. Han kan vara mycket lugn utåt men det har helt med i vilken situation det är och hur det visar sig.
Ben10 är lugn helt efter vilka personer är och har för inställning och attetyder och kan spegla i en familjemedlem.
Om jag är stressad så visar Ben10 detta att han blir arg för allt och inget och inget duger och metoden för att komma ur detta är att göra och utföra de knep som fungerar. I Ben10s fall blir det att använda sig utav en gosedjur han har i handen och ge han liv och på så sätt hjälpa ben10 ur känslan att vara stressad till att vara sitt normala jag.

målet
Idag är det även möte med HAB . Möte och möte blir det inte untan det blir mer av att berätta min version av ben10 hur jag ser den och tolkar den och tolkar utifrån ben10s perspektiv. Hemma får jag ben10s perspektiv som inte alltid kommer fram när det gäller att göra utredning och tester när man har ADHD med i bilden.
För oss har det varit mycket kaos men samtidigt mycket lugn men för att komma till dagens ben10 så är det baserat på konstat letande av metoder ochs trategier som fungerar.
Så jag tar inte åt mig på morsdag att jag är en bra mamma när jag får tacksamhet av sonen varje dag. lite varje där är guld då vet jag att min son mår bra och det finns mindre kaos i hans huvud.

Vi fokuserar på målet och visst kan det vara stressande för mig men jag tar allt veckovis. Målet är att starkt och när man ser det så handlar det bara om att hitta verktygen för att  komma dit eller skjta i mål.
Ben10 väljer Innebandyklubba med tillhörande boll och komma dit medan jag använder mig utan basketbollen och fintar mig dit och kan göra en 3 poängare.


Fredagen blev succe

sonen tyckte om att spendera torsdagskvällen och natten med mig hos mormor och morfar. Vi bor en bra bit ifrån busstationen så det blev enklare och bra mcket kortare och promenera 2 minuter till närmaste hållplats från mormor och morfar än från oss.  Bussen kom och vi satte oss tillrätta. Desvärre satt de ett helt gäng med tjejer längs bak men ben10 blev inte så mcket besvärad mer än att de tramsade en hel del och deras ledare satt långt framför och inte hörde hur högt tjejerna lät. så jag fick säga till dem men efter hand när det blev fler och fler människor på bussen som åkte med till kalmar så blev det mer och mer lugnare och sonen kunde mer och mer slappna av.

Väl framme när vi steg av så blev vi hälsade med en text på ett staket dör texten löd " DU ÄR SNYGG"
Blir man glad då att läsa ?? Sonen höll med att bokstäverna och staketet tyckte att ben10s mamma är snygg.
han kommentar till detta blev
- Ja, jag vet. min mamma är världens snyggaste på hela denna planet!

Det blev mycket lek och avslappnad lek och bus för ben10. Jag hade med mig lite litteratur för att plugga vilket jag kunde samtidigt somd et fanns tid att leka tafatt lekar och jaga lekar med Ben10 i allt som fanns på Leos Lekland.
Fika gjorde jag på en gång i förebggande så jag inte skulle fräsa åt Ben10 eller min vän Gullet. Gullets son var med vilket gjorde Ben10 väldigt glad. Leos Lekland är alltid förknippat med att Gullets son är där för Ben10. Så detta betyder för Ben10 att det finns ingen annan logik att min väns son måste vara där när vi är dag. Ett litet förhinder kan ske om det saknas ekonomi för min vän gullet att betala entre men i detta fall betar jag gärna den avgiften så sonen kan leka hej vilt och springa i 5 timmar konstant och ha väldigt kul.

Jag hade själv roligt och så väldigt avkopplande att sonen lekte och att jag även lekte med honom. Mer avslappnad dag har jag och sonen inte haft på bra länge så dessa dagsutflykter är guld så inga konflikter brukar ske. Hur avslappnat som helst..

Idag fick jag förklara för min vän Gullet om varför ADHD barn har ljud för sig och skriker gärna i olika tonlägen.
Om ni även vill veta deta så förklarar jag här nu.
Barn med ADHD gör  gärna djud ifrån sig när det är något de finner intressant eller lockande att de gillar ljudet. Detta har inte med att de vill störa eller irrtera sin omgving med flit utan då stänger de utanför omgivningen och omvärlden och tänker enabrt på nuet när de avger ljudet. Det som man kan göra oavsett om man är pedagog eller  förälder är att i lugn ton säga varför barnet inte kan göra sin ljud högt.
Men vore det ändå inte enklare att lära dem att inte skriva alls?
Svaret är lika med att lära dig själv att inte dricka ditt kaffe . nej du får inte dricka ditt kaffe. går det? nej inte alls skulle jag säga er och ni säga även.
Att ta till nej du får inte ger ingen effekt men det som ger effekt är NÄR det får göra det.
´- Ben10! skrik inte så högt för N.N Sover . Du kan skrika lite när vi alla är vakna .
Här vet ben att han inte ska skriva men att han får möjlighet att göra det först när den siste familjemedlemen är vaken.  alltså  NEJ DU FÅR INTE har ingen effekt alls

Det som behövs är för dessa barn är att alla inte tycker om att höra när man skriker mycket även om det ingår i fantasileken. Det är inte naturligt för barn alltid att veta om det är normalt då ingen annan säger motsatsen att inte inte skulle vara det.
Det som är bra även är att sätta in det i ett sammanhang så som att barnet själv kan få ont i huvudet eller ont i öronen för att det inte bra med höga ljud.
Denna effekt att skrika är en ren impulskänsla för ben10 vilket gör att han skriker en del för att göra sig av med en del av sin energi. Kom ihåg att alla goda idéer är bra utom dem dåliga men barn  med adhd behöver hjälp och veta vilka de dåliga är och sätta de i ett vardagligt sammanhang.

Vad händer med de barn som inte får stöd hemifrån?
Barn kan tröstöta sig för att stödet inte finns och regler behövs och rutiner gör att barn känner tryggheten men iblan kan inte alla föräldrar ge detta stöd till sina barn. Är man i en ond cirkel är det svårt att se hur man kan ta sig ur den. behöver ni tips för hur man gör så kontakta mig gärna via en kommentar här nerför och ge din mail som inte visas för andra utan bara för mig så berättar jag hur du kan gå till väga.

Stöd från den egan familjen men även kunna ha ett nätverk  är a och o. Barn och ungdomshabiliteringen är en bra början att bygga upp men även fråga skolan. Skolan är här viktigare i detta fall som stöd för elever och barn som inte får stöd hemma.

Bilder kommer upp under dagen så håll till godo mina läsare

Utflyktsdag imorgon

Jag har förberett Ben10 sedan igår på vart vi ska på imorgon fredag.
Det blir en liten busstur till LEOS LEKLAND vilket det blev glädjehopp och total lycka när han fick veta igår när jag hämtade honom från fritids.
Tror det kommer bli super då han får helt utlopp för all energi och lekfullhet han har. Förra gången fick jag med vara med honom  en stund tills han såg att han kunde leka helt fritt om han ville men att jag hade översikt över han ofta.

Leos Lekland

Ben10 frågade i morse om det verkligen inte var skola. Det kännes bra gott och veta att idag så fick vad som helst hända även om hans matrutiner inte rubbas. Nu är det dags för mellanmål innan det ska lagas plaättar och pannkakor med fint rårivna morötter i smeten samt rågsikt i smeten. Det blir lite mustigare i smaken men det går ner.

Trött mamma och pigg son

Jag gick och lade mig sent men ändå gick jag upp halv åtta när jag märkte att Ben10 höll på en del med datorn. Väl uppe blev jag informerad att ingen internet fungerade eller tv heller för den delen.
Det var inte bara de utan all ström var borta. Jag tror det var en propp men jag höll på och byta den andra proppen när strömen kom åter. Ben10 trodde jag fixat allt själv men jag vet inte om det ändå bara var ett elfel från komunnens sida och inte enbart i vårt hem. Ben10 tog det väldigt bra iallafall med att han inte kunde göra nåt  utan satt och rita med paint programmet på datorn. Väldigt fiffigt in väntan på att jag skulle vakna.

Bild tagen från internet.

En frukost senare framför tv och en film gjorde att vi bara myste hela morgonen tills min trötthet tog över helt.
Har prövat en månad med att han får äta vit mjöl och det har märkts mer hemma än förut medan idag har han varit lugnare och inte lika explosiv i hans hyperaktivitet. Det som varit lite på speed med Ben10 har vait hans lekar och fantasin. Så jag sk akonsultera med en dietist och sjuksköterska samt läkare för att bolla idén med att utesluta allt vitt mjöl ur kosten för Ben10.

Trötthet med roliga inslag

Igår har Ben10 varit enabrt på fritids och vi kom tidigt för frukosten. Men så fort vi gick in och hade hälsat så var det dags för barnen att ställa sig i kö för att gå till matsalen. Ben10 gick snabbt fram men kom tvåa och började dra i en pojkes armar som trodde att Ben10 bara ville leka i kön. Inga pedagoger hade blickarna mot Ben10 utan enbart jag. Jag gick snabbt in och fick ett snabbt slut. Ben10 är inte alltid lika duktigt på att säga det han vill och känner i stridens hetta så att säga. Men det gick med lite stöttning att fråga den andra pojken om Ben10 fick stå först denna dag i ledet vilket han fick. En glad min senare och han kunde börja frukost utan konflikter med någon på morgonen. Det mina läsare e guld även för personalen. En del vet hur de ska agera , andra inte. Och när inte alla vet eller gör på samma sätt med Ben10 så blir det heller olika bud och Ben10 vet inte hur han ska förhålla sig. Tänk er när Ben10s resursperson inte finns där på morgonfritids. TL Börjar först vid 8. Bara man talar om vem det är som är på morgonen för Ben10 så fungerar morgonfritids samt under förutsättning att han bemöts med ögonkontakten.

  Fritidsverksamhet

2 tuffa dagar är över eller?


Igår blev en allmän jobbig dag som gick på autopilot.
Denna melodi ger mig styrka att stänga av den och bara kämpa vidare.
Det som var jobbigt var samtalet jag hade med en person på HABB ( Barn och ungdomshabiliteringen).
Syftet var att försöka ge mig nya ideer och en uppföljning över hur det har gått med föregåender strategier som fungerat och inte. Det som diskuteratdes denna gång blev pappafrågan, finna bättre morgonrutiner när hans bildschema inte uppfyller syftet men däremot uppfyler veckans syfte samt vad är en bra och lömplig belöning för Ben10 när han har kommit upp i utvecklingen.
Det som är extremt jobbigt för min del är att jag inte har några referensramar över vad som innefattasinom "normal" ramen då jag inte fick det. Jag tackar gudarna för Google och denna underbara att söka informationen samt att jag börjar få ihop ett litet privat social nät för at prata över det som är enligt normalt för normalbarn ( faan vad jag hatar ordet normalbarn, normal är vad samhället och deras informare format efter sätt som anses "normalt beteende och normalt vara accepterande).

Mitt i samtalet med L på Habb så kände jag att tårarna och bubblan var på äg at bryta upp men jag fick ner ned då det var helt fel person att hälla ur sig. Det jag bör hälla ur mig är en som är i samma sits och bara säga att är " Normalt" att känna det jag upplever.  IDag på tisdagsmorgonen tack vare nya rutiner så gick min tisdagmrogn perfekt. JAg såg när jag kom till skolan på morgonen att min kära vän T inte hade det då hela hennes kroppspråk uttryckte att hon haft en jobbig och bråkig morgon. Jag kan bara tänka ut att det måste vara hennes mini som varit den misstäckte till att hennes morgon inte gick så perekt som önskat. JAg gick fram till henne och krama om henne då hennes ögon uttryckte  viss sorgenhet men även glädje att se mig som förståd. ( TACK T <3 ).
När någon ger en förälder verklig fulla förståelse så behövs inga ord utan kroppsspråket säger allt. 

Det som reddes ut under detta möte  på  HABBvar att när man klocka ringer på morgonen  så är Ben10 redan uppe och vaken och redan påklädd. Att införa belöning när jag inte ser detta är helt lönlöst. Däremot fick jag som tips som faktiskt fungerade. Gick igenom att när jag går upp så stängs datorn och tv av för en frukost och morgonsysslor så som att även borsta tänderna och packa ryggsäcken för skolan. Denna morgon fanns det gott om tid för tv efter så jag var så glad. =)

Söndagen blev vinnardagen.

vi tog vår sedvanlig bingopromenad men denna gång blev det vinst. Inte bara en utan TRE!
Sonen , jag och mormor fick BINGO! Och vilken lycka det blev för Ben10.
Han gjorde sin seger dans och mest  jag vann först och inte ni  :D
Det blev lite godis och ett strand-set att spela med.
Vi började spela nästan på en gång när vi kom till mormor.
Sedan blev det att vi gjorde om leken till att spela baseball och brändboll.
Sedan blev det lite firande  av morsdag då det är det i Chile så vi inhandla en prinsesstårta.
Myket mumssigt asså.
Sonen och jag hade en allmän lekdag vilket var kul men mindre kul att göra det med en huvudverk. Men för mig var det mest bara att bita ihop. Han var glad så det tänkte jag inte ändra på.


Den här bloggposten Vaccinerar 95 barn

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten under kampanjen så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj (kampanjen gäller 16 april-13 maj eller upp till 5000 blogginlägg)


© UNICEF/Asselin

Talang för skådespeleri

Nysshemkommen med ont i magen efter att varit med sonen hos mormor. Sonen tog till tårar och ville så gärna ha mig hos sig hemma hos mormor.  Kommer hem och ringer för att försäkra mig om att allt gått bra.
Nu när jag ringde till mormor så försäkrade hon mig att så fort jag hade gått till bussen  så var Ben10 precis som vanligt när han är hos mormor.
Det han gjorde var att ge mig lite dåligt samvete och detta gjordes av ren skådelspeleri så när jag ser en annons om nåt teater så ska jag anmäla han. Han är så duktig att agera verkligen. Visserligen visste jag på långt väg att det inte var riktiga tårar utan med krokodiltårar men ändå så försökte jag analysera hans dag över om det ändå inte varit nåt speciellt som gjorde att han agerade med tårar och på det dåliga samvetet hos mig.
Detta är inte första gången han luras men jag är mer van att han gör detta mot mig när vi är i hans skola.
Ush att sitta som mamma med ont i magen och åndas om det ändå inte var nåt jag inte sett.
Ett litet tecken som jag gör är att verkligen tänka ut hela hans dag, tolka den, hur hade han sett på den saken och så vidare. Men icke då, nu ville han bara retas lite så nu när jag ringde mormor så sa hon att hon knappt hann läsa två sidor ur en bok förens han hade somnat in med min lilla docka och en stor gosedjur format som clownfisken Nemo.
Med detta så lämnar jag er med Ben10 favorit musik som han spelar om och om och OM igen!
Ha en trevlig Fredag!

Fredag

Denna morgon blev det inte nåra bekymmer eller bråk av någon art med Be10. Det som blev var huruvida det skulle ätas frukost hemma eller på fritids. Jag har inte behövt ha morgo fritids men är ha själv vill ha så ka jag ite göra annat än att låta honom pröva detta. Ha ka evetuellt tröttna helt på det och ite vilja ha det igen.
Idag blev det lite förvirring med är jag sa att Be10 kude ha med sig si gosedjur" gustav" med till frukost på fritids. Resurse TL Berättade för Ben10 att detta var inte tillåtet och Be10 såg på mig med en funderade min som sa
" .. Me du sa ju??? ""
Be10 fick nu två bud men vilket skulle han lyssna på var frågan. DÅ jag fortfarande befann mig i närheten och såg detta fick jag förklara mitt misstag. Ben10 förståd nu och jag kunde gå till jobbet utan att det skulle bli större problem.

Idag i jobbet fick jag frågan hur jag orkar vara involverad och så kunnig i min sons behov.
Svaret är enklet. Jag måste! Jag har inte annat val eller andra alternativ.
När jag sedan förklarade utan bekymmer hur våra dagar ser ut och vad jag måste tänka på att göra och inte göra fick jag en förvånande blick och kommentaren. Oj så krävande arbete förutom att ha ett barn och så ska du ha ett barn med en diagnos.
Jag har inte reflekterat över allt arbete som det faktiskt behövs för att hålla min son inte bara lugn men  låta min son vara delaktig och hålla honom glad samtidigt som dagen inte är för krånglig att förstå.
Detta är ett arbete som jag inte tänker på utan jag utför det bara. Då detta har blivit automatiserat så gärs mycket utan eftertanke när med sonen vissa rutiner blivit den samma. Det trygga som görs fungerar på morgoen och varför ska jag bryta en vana som fungerar så perfekt på morgonen?

Igår fick jag snällt vänta en timme innan ben10 var klar med fritidsgympan. Det  var bara för mig att invänta på att det skulle sluta då inga andra alternativ fanns. Om sonen ville gå hem direkt hade han gått fram till mig och sagt att han var glad att se mig.
Denna gång så tittade han på mig och gav mig ett tecken att vänta eller vara med i gympan.
Jag tog hans andra förslag. Jag passade på att prata med Fritidspeagogen C som har erfarenhet av att jobba med barn som Ben10. Det var skönt att få lite bekräftelse på att jag kan agera så som en mor och inte som pedagog. Men min inre pedagog har alltid förklaringar och teorier till varför allt ting händer. Pedagogen säger mig varför när min inre mamma röst bara vill säga... MEn varför i hela friden?
Det är bra att ha den där två inre rösterna som komplitterar mig vilket gör att jag inte blir en curlingmamma.
En del har kallat mig för det men detär enklet att kalla mammor med barn med speciella behov just för det. För oss handlar det om att få barnet att växa UTAN att varken ta till rösten med arg ton, eller besviken ton.
Det handlar om att finna metoder och strategier som fungerar och ändra på det som inte fungerar så bra.
Att göra föräldra biten utan att verka stressad, arg eller skrika gör nämligen ingen verkan på Ben10 och det får då en motsatt effekt. Varför tillverka bråk när det inte behöver finnas?
Så innan någon kallar mig för Curlingförälder så ska dem gå i mina skor.
Ska jag nämna att jag inte kan lämna Ben10 till vem som? Med mig fungerar allt jag önskar så som att Ben10 kan leka med en ny vän hemma hos kompisen.

Idag kom en vän till mig och fråga denna sak om pappadelen för Ben10.
varför han inte har mer tid med ben10. Ja denna fråga ska inte jag besvara utan det får pappan svara själv på.
När en pappadiskussion dyker upp med mig och Ben10 kan jag bara bekräfta sonens tankar och reda ut lite funderingar han har kring hans pappa. 
Jag har mina minnen kvar och kan inte få mina bekräftade av min far för att få min egen uppfattning av honom. Det jag gör med Ben10 är att han får göra sig sin egna uppfattnin om sin pappa precis som han får bilda sig en egen uppfattning om andra människor och om omvärlden. Det jag stöttar han i är att hjälpa honom reda ut hans tankar så det blir relevanta för honom.
Ett barn med ADHD tolkar inte världen så som vi gör utan det som är relevant för oss blir kanske helt orelevant och kaos för barnet. Tänk på detta ni.
Sedan detta med att tro en massa saker. TRO får ni göra i kyrkan men veta får ni gärna göra mer.
Jag får inte tro saker om min älskade son Ben10 utan jag måste veta. Och vet jag inte så frågar jag honom vad och hur han menar.

På hans önskningslista står ett gustavshus överst.
Jag är inne i min andra vecka i att få honom att förstå att detta är enabart en bild och man kan inte köpa detta någon stans? I hans värld så är allt köpbart. Detta är en bild som vi såg via skattemyndigheternas skrattsida på facebook.  Det är kaos för Ben10 att förstå vad som är vad och relevant när bilden i sig säger att jo detta är visst relevant.
Vad säger ni?
Gustavs hoppborgs hus

Morgonfritids var begärt av sonen.

Under hela veckan som varit och passerat har sonen varit så förnöjt tills vi kommit fram till skolan och hans hylla där han hänger av sig.
Problemet har varit att han velat ha morgonfritids under hela veckan och detta har varit inga större problem men igår gick det inte längre. Jag fick snällt säga till personalen att sonen redan bestät att han ville ha morgon fritids. Ibland kommer man på sent varför eller att man har annat prioriterat. Så idag blev han inte alls arg när vi kom till skolan.
Mottagandet var klart bättre även om C redan var där och inte tog emot men en klar förbättring  då hon tittade mot Ben10 och gav han ett hej med blicken. Cc har däremot  tagit imot honom förut och visste hur det skulle göras. En glad energi strömmade ur henne och Ben10 såg det. En glad kille kunde påbörja sin dag.

Utkast: Maj 10, 2012


Ett sätt att se på tålamod

Igår när jag hämtade sonen så fick jag en rätt rolig komentar.
Jag kom för att hämta sonen i sedvanlig ordning men sonen var inte alls beredd på att gå hem. Han hade inte lekt klart det som de andra barnen lekte. Han startade tre nya lekar medan jag väntade att gå hem med han.
Han prövade hoppa på styltor medan jag pratade med en vän och Ben10s vikarie som Ben10 är förtjust i att ha.
Hon är bra duktig hon som kan sonen min så bra. Ben10 är glad att slippa förklara och visa vad han menar och hur han vill ha det. Vikarien Emmy vet precis. Sånt gillas skarpt. En pedagog som är visserligen under utbildning men som tar sig an tid till barn i behov av stöd. Tack Emmy för att du finns.
Åter till historien nu.


Ben10 såg att jag väntade men min irritation och tålamåd börjarde att trete då detta skedde under loppen av 40 minuter. När vi cid cykelparkeringen sa han så här..

-----------------------------------------------------------------------------------------

Jag  ( lite irriterad i rösten): ÄR du reda att gå hem nu för jag har varit redo meeeega länge nu!
Ben10: Mamma! Ditt tålamåd är snart slut ser jag.
Kom så går vi hem och äter mat. Jag är mega dö hungrig på middag.!

------------------------------------------------------------------------------------------
Här mina vänner försvann min ilska och irritation och allt vad jag hade och utbrött i skratt.
Han skrattade också med mig och tyckte det var kul att se mig le och vara som vanligt.


Psykologen utförde annars sin utredning på Ben10 och enligt skolan hade sonens tålamod med henne varit till 1 timme. Senast med den andra psykologen som påbörjade men som inte fullföjde utredningen gick det inte så bra alls med Ben10 tålamod. Nu gick det bra mycket bättre då alla förutsättningar och de villkor som sonen behövde uppfylldes.  Nu är  jag i linje med Barn och ungdmshabiliteringen, HAB.
De brukar ta in mina synpunkter och ta hänsyn och visa fullförståelse vilket i sig är underbart. Men jag kan inte låta bli att ha i tankarna om det inte är trots allt för min pedagogiska utbildning jag pågår nu som det är mycket som ben10 får det stöd och behov tillmötesgående och uppfyllda vilket ger ben10 en bra skola att vara i. En lärande skola.

Bråkdagar

Måndag och tisdagens morgon har pressat mina nerver lite . Inte till det yttersta med lite grann.
Sonen Ben10 har bråkat om att inte alls gå till skolan. Han har nämligen fått idéen om att det bara ska vara fritids. Att det är skola köper han inte eller vill inte köpa resonemanget.

Idag fick jag lirka lite och hela vägen till skolan tills Ben10s resurs tog vid då skolan börja höll jag på med Ben10 om att nu när man är i skolan får man inte vara en surmört. Ordet surmört reagera han lite skrattande på men han ville vara sur idag. Ben10 ville verkligen ha en gosedjur på fritds vilken jag beslutat att inte han ska ha. Enbart när det är lov är det tillåtet för sonen men nu behövs inte ett gosedjur för att medela och signalera att det inte är skola.
Tog min tid och det hjälpte. Tålamod är en dygd.


En tanke som slåg mig var att ibland när man som pedagog kommer in i ett möte med en förälder så gör det mycket att ta sig tid att lyssna på föräldrarna. Som pedagog vill man göra sitt bästa men att göra sitt bästa och visa förståelse hör ihop. Utan förståelse kan inga förändrignar till barnets fördel ske. Pedagoger ska arbeta för barnets bästa när det gäller att se till barnets behov. Inte alla arbetsgruper ser föräldern som en expertis. Barnets expertis kan göra at hela arbetet  i skolan sker  på ett bättre lämpad sätt för barnet. Att ha " Vi i skolan  förstår barnet bäst och inte ni förälderar som inte är här" funkar inte. Jag HAR varit i skolan som förälder och observerat min son och pedagogerna för att ge perspnalen feedback i vad det kan göra ändring på och vad som fungerar kan även fungera hemma.
I Läroplanen står det att det ska finnas en sammarbete mellan skolan och hemmet. Men hur det görs är en helt annan femma. Visst har min utbildning gett mig en klar fördel att se hur skolan arbetar med min son men det som jag inte gillar är att jag hela tiden måste ligga i framkant så skolan ligger på sonens bästa. Man tycker att det borde vara i pedagogers demokratiska uppdrag men någonstans har de minsann lyckats  klämma in arbetsuppgiften att se upptagen ut med en kopp kaffe och undvika ögonkontakt med föräldrar till barn med eller utan behov.


Ett gott råd till föräldrar
Gå till dem och prata, de har inte betalt att dricka kaffe och undvika föräldrakontakt.
JAg visar ingen perdon till de pedagoger som gör så mot mig och visar de ingen respekt heller så ska de tvingas till kompetensutbildning oh konfroteras med vad de inte klarar av i form av att möta dig som förälder där du ska säga hur de kan hantera ditt barn bättre.  

Terapi Lördag

Idag har det blivit en väldigt effektiv dag med både trädgårdsarbete, städning, handling samt bara ta det lugnt.
När sonen denna lördag inte är hemma så blev det lite av en slapp dag på förmiddagen förutom att jag kunde plocka iorning köket helt utan att någon behöver mig. Det är lycka detta verkligen.
Ett annan grej jag kan sakna är att låsa om mig på toan. Sonen klarar inte av att vi har låsta dörrar nämligen. Har frågat Ben10 om detta och svaret blev att han vill inte bli lämnad och att låsa dörren betyder att bli övergiven. Jag vet inte varför men denna fixa idé har han haft sedan han var liten. Han vill kunna veta var jag är och vart jag och alla andra håller på med. Att ha lite koll på var man är ger honom en viss lugn. Detta är vad jag uppfattat iallafall.
Blommor
Idag blev det terapiarbete i form av att rensa ogräs hos mor min då de ska ta bort allt för att göra plats åt en ny gräsmatta. Mycket blev gjort och det jag haft i veckan som irriterat mig bara poppa upp. Den ena grejen efter den andra. Mycket av mina irritationsmomnet får alltid vänta med att bli utsläppt tills det blir lördag eller fredag då jag är helt själv under en kort tid. Har sett att Ben10 gärna inte gillar att jag är irriterad på något sätt. Han springer gärna till mig då och visar sitt leende för att göra mig glad och ta bort irritationen. Jag lider inte av min sons ADHD men det är inte bara han som är drabbad på ett sätt utan hela familjen påverkas på något sätt. Det som är viktigt här att veta både som pedagog och förälder är att inte alla påverkas på samma sätt eller på lika sätt eller alls. De som påverkas behöver stöd genom att bara lyssna när frågan Hur mår du? eller  Hur är det idag med er två? kommer. Vissa gånger kan jag komma på mig själv att jag känner gråten i halsen som bara vill komma ut och bara forsa ut om hur extremt tufft det är eller varit bara senaste dygnet eller veckan.
Alla pedagoger visar inte denna förståelse eller medmänniskor för den delen. Förståelse för barn och deras föräldrar är något som behövs mer. Tyck inte synd om oss , ha bara förståelse.


Alla vi tampas med livet på olika sätt. Vi  hanterar olika men vi är beroende av att finna vägar och metoder som fungerar för att vår vardag ska ses som vanligt och normalt.Sonen lekte idag mumie och hade tagit en hel toalett rulle och virat in sig själv och ett gosedjur och lekt omkring i kanske 20 minuter innan mormor och jag upptäckte detta. Morfar blev direkt inte så glad men han förståd heller inte Ben10s tanke. Och inte heller ville han höra den. Ibland glöms det bort vad tanken är hos Ben10 då det vanligaste är just att höra vad tankarna och fantasin handlade om innan man väljer att reagera.
Denna okunskap  botas med kunskap.
Sonen städade efter sig och leken tog slut där. Det han hade gjort var fel men inga nej kom fram däremot så berättade vi vad han kunde använda istället för denna avsedda lek och tanke han hade så den kunde fortsätta.
En glad Ben10 berättade glatt att han kommer bli mer läskig med lakan att använda istället för toalettpappret.

Nu blir det en Kopp och en film eller läsning av artiklar och anvhandlignar jag har att beta av innan jag säger godnatt.

Oh vad skönt med Fredag.

Denna morgon pratade sonen Ben10 om att han ville leka med en ny kompis. Detta resulterade i att vi började prata och planera inför hans födelsedag.
Gästlisan blev snabbt klar utan smärre konstigheter.
Sonen tog fram klassfotot och började peka på vilka vänner han önskade.
följande dialog hade jag och sonen på torsdag kvällen och denna fortsatte på denna fredag morgon.

Sonen: Mamma, var beredd och anteckna nu.
han , och han och han.  xx S Måste komma.
Jag: alla får inte plats Ben10. Max 8-10 stycken barn som du leker med
Sonen: Ok. Kryss på Alla fröknar då!

Med kryss menade sonen att de absolut inte får komma.

Jag: Det blir toppen bra med dem du sagt hjärtat.
Sonen: Du måste skriva det som måste köpas, bakas, ordnas.
Ballonger och roliga hattar och massor med lekar mamma.
Mormor och min bonuspappa kan hjälpa till.

Sonen började rabbla upp de lekar som som nämns i de böcker vi läst och berättar att så ska ske på hans dag.
Lite varje dag tar jag upp att det är okay att inte vara helt koncetrerad för att sonen har svårt för det.
Mitt i planeringen av hans födelsedag är jag inne i hans fantasi om att saker kommer till liv.
Ben10 varken bekrftar eller kommenterar anledningen till hans koncentrationssvårigheter.
Hans respons blir att han är bra på annat istället.
Idag blev Ben10 mer flamsig än vanligt. Han blev som förbytt så fort vi kom till skolan. Han lyssnade verklien inte alls på mig. Anledningen var att mormor skulle hämta idag. Så av det blev han helt uppe i varv och glad.
Skönt att ha mormor ibland. Sonen har under hela veckan sagt ordet Aldrig när jag frågar om något eller att uppmanat han till något blir svaret aldrig.

fortsättning av utredning

Idag påbörjas fortsättningen av  sonen BEN10 utredning. Denna gång kommer psykologen utföra den på ben10s skola vilket för honom betyder en större trygghet då enbart en ny person ska vara med honom under en månads tid. När miljön runt han inte ändras men personer så blir det mindre kaos i tankarna för sonen.
Jag är positiv inställd till denna nya psykolog då denne gör den på Ben10s villkor. Den förra gjorde inte det och från den andre psykologens sida ville medicinering påbörjas enbart för utredninges syfte. Detta sade jag nej till.

Fick ett telefonsamtal från skolsköterskan på sonens skola och det hela gick ut på att sköterskan hade vägt sonen och resultatet visade 1,2 kg uppgång under en månads tid. Det lät som att detta var en hemskt händelse så som det var 12kg och inte 1,2kg.  Enligt sonens kurva så är tydglien varje gram för mycket.
Jag förseslog att sköterskan skulle skriva ut en remiss så vi kunde få en konsulation gällande dietis och ett sätt att visa tydligt Ben10 hur en mättnadskänsla känns. En effekt av adhd för ben10 att de signaler är svaga.
Börja på ruta ett eller ja vi får se vad läkaren, sköterskan och dietisten har att säga.
Jag avaktar och ser.

Stöttning

Detta med att träffa på någon som har full förståelse för ens situation gör att ett enkel pratstund  ger en påfyllnad  av energi. En reboost av energi som behövs så väl.
Denna underbara människa är en god vän och det behös inte mycket förklarande innan vi förstår varandra och varandras situation.

Det vi kom fram till är hur vi bemöts och hur vis er på de pedagoger som tar hand om våra barn under skoltid som ska finnas där som stöd för dem. Ett stöd för dem för att kunna klara av deras skoldag.
Detta har givit mig en ideé till att skriva en B-uppsats om.

Födelsedags kalas

Idag blev det en firande av en kusin till sonen. Vi vuxna drack fårt kaffe men för en liten morgonpigg son så var han så trött att han somnade på soffan.
Idag hade han nämligen gått upp före 6 och först 2 timmar senare väckte han mig för att göra frukost med mig.
Han kan göra den själv men äta frukost eller annat mål själv gör han då inte.
Idag blir det tacos fast med kycklig till middag. Och om detta inte duger får jag trolla fram annan agodare mat för sonen. Ibland är det gott att bara äta det som finns och det som man är sugen på.

NÖr det blev födelsedagskalas så brukar det bjudas på en massa sockerinnehåll. För sonens del så yttrar det inte i att han blir mer superaktiv eller hyper. För sonen yttrat det sig inte alls i något förutom att sockret är dåligt får hans tänder vilket det är för alla. Men att han är inte mycket för socker gör mitt jobb lite lättare när han inte tjatar oma tt han vill ha godis , kex, kakor eller annat sött. Popcorn och frukt på coctailpinne duger mer än väl.


Något som kan störa mig är det att grannbarnen gärna sätter igång sonen min för lekar från balkongen. Senaste i raden är att han skvätter vatten på dem. Det gillar detta och håller intresset igång. Inget fel kan tänkas från bådas sida. Det som är ett stort fel är att de gör sonen min till en clown och clownssyndromet uppstår och detta utan sonens samtycke. Vissa barn förstår detta clownbetende och kan avgöra om det är bra eller mindre  bra samt veta att det är fel. Det jag inte håller med om här är att det sker på sonens bekostnad. Detta händer mer sällan i skolan då pedagoger jobbar aktivt med att inte utgöra något barn till en clown.
Det är skillnad på vilket sorts clown barn väljer att skapa och att vara och det är detta som många gånger kan bli mindre lyckat när barn omedvetet blir och görs till clowner.

En bra clown som gör ett bra val medvetet är Ronald McDonald med
KLICKA HÄR  för att komma till mcdonalds barnfond .

Valborg och 1a Maj

Det är 1:a Maj och dagen har bara erbjudit sköna stunder. Lika så valborg.
En liten intresserad son frågade om vi kunde se majbrasan vilket jag naturligtvis inte kunnde säga nej till. Vår grannflicka frågade nämligen sonen om han skulle dit så därför var vi lite nyfikna på att se majbrasan.

Kvällen bjöd på fin utsikt. Det blev en promenad till majbrasan

Valborg
Välkommen Sköna Maj

Under valborgskvällen så blev det intressant för sonen att se hur majbrasas startas. Från hans synsätt så tänkte han att eld sprider sig vilket betyder att denna eld även kommer göra så.  Efter att jag förklarat lite enkelt för honom att så kommer inte ske blev han fortfarande inte lugnad. Att eld sprider sig är för djupt rotat i sonen för att han ska kunna ändra uppfattning om detta. Så vi stod kvar en stund och kolla hur elden rörde sig och observera eldens och vindens rörelser. Någon synlig brandinspektör eller vad det heter såg vi inte men däremot en polis inspektör vilket blev väldigt populärt för sonen då denna polis kännder sonen väl. Det blev en pose med den polisen då det var första gången för sonen att se denna känd person i polisuniform.

Denna valborg innebar även att en godisring blev tvunget att inhandla fast detta förslag blev inte alls poppis hos mormor som även var med i denna promenad till att se majbrasan. Det blev en snabbis in på museumet innan det blev pomenad till hamnen där bilen  ståd parkerad.
En bra kväll. Mycket intryck för sonen att ta in vilket det som fastande var polisinspektören och att denne var känd för sonen.

Det tog en stund innan sonen kunde somna då det utlovades att det skulle bli en film. Halv 10 på kvällen är ingen hit men då det var  röd dag och ledigt dagen efter från skolan och fritids så fick det bli en kortis.
Vi såg slutet av " Natt på museum"  Det gav lite frågor som väcktes som vi hann bearbeta lite innan sonen somna för natten.