Denna vecka! Intentsiva utbrott

 
Veckan har varit si så där och utbrotten har ökat. Det märks på  min Ben10 att det är sommaruppehåll.
I Tisdags så var det avslut för klassen bland annat och sonen fick den ena utbrottet efter det andra för allt möjligt.
Först för att han inte fick de han hade tänkt sig.
Han sa att han både var sugen på fiskpinnar, pasta, pannkakor och pyttipanna med ägg. Så när jag gjorde det sist nämnda så blev han arg.
För Ben10 var det självklart att jag skulle stämma mig och trolla fram det som han var sugen på att äta så förvåningen av att enbart en rätt gjordes utlöste ett utbrott.
Jag har fått lära mig att han kan för utbrott för allt möjligt och jag försäker lära mig hur jag ska göra den situationen som gick lite galet bättre till nästa gång. Men samtidigt kan jag inte tänka så alltid utifrån en pedagogs perspektiv när jag är mamma. Men den pedagogiska delen i mig hjälper mig enormt på traven.
 
Åter till Tisdagens händelse..
När vi redan sena stod i hallen fock han ena utbrottet efter det andra för att han absolut inte ville gå ut.
Allt är roligare hemma än att vara ute. Denna del är den autistiska som gör att han hellre inte alls vill umgås med andra. Men den svåraste biten är att KOMMA IVÄG. När vi väl är på plats så är det roligt. Fast det ansåg inte sonen denna dag ( Tisdag). Det regnade och därför fick han utbrott trots att jag under förra veckan berättat vad som ska hända under nästa vecka.
 
Utbrotten blev nu för att vi var tvungna att gå ut!
sedan utbrott för att han redan bestämde att det skulle vara tråkigt.
Väl framme vid skolan och klassfesten så var han mer arg så han gick o lekte bland gungorna medan jag satte mig ner vid mina vänner som har sitt barn i min sons klass.
Deras kommentar blev..
 
- ANDAS, Ta det lugnt , varva ner.. sätt dig ner och ta det lugnt nu.
 
Jag andades ut och bara njöt av solen. Efter 10 min kom sonen glad som en sol.
 
Idag Fredag när det har varit skolavslutning och sonen har haft flertalutbrott att jag slängde in handduken o insåg att jag kommer bli sen med sonen till skolan.. Den ena efter det andra fick Ben10 utbrott för.
SUPERWOMAN mode on!! 
 
Nästa utbrott han fick var för att han var tvungen att ta på sig regnkläder, sedan nästa utbrott efter de för att han inte ville gå ut alls! Under frukosten hade sonen utbrott för att det inte var yoghurt, inte två smörgåsrån med ost och kaviar på utan bara en smörgåsrån.
Klockan är nu 8:15 och vi är redan sena så jag ringer till skolan och talar om att vi är sena och vad de bero på.
I luren får jag svar av vikarien J att vi kan ta det lugnt. Vi kommer när vi kan.
WOW underbar förståelse..
Väl framme i skolan stannar två föräldrar mig ..
- STANNA säger den ena mamman
- Va? svarar jag
- Andas , andas, glöm inte att andas.. ta det lugnt nu  , fortsatte den andra mamman.
 
Jag log, förståelsen igen!  ( Dessa föräldrar som jag mötte vet om den problematik som finns)
Väl inne så ser klassläraren  I och resursen T att Ben10 har nya kläder ! Det ser båda på mig och gör tummen upp för att jag varit en stjärna som fått sonen så fin denna avslutningsdag.
Resursen VET vad det krävs för att ens få iväg Ben10 eller ens få han att INTE gå i mjuka myskläder när han är känslig i huden mot tyg. Jag Fick en Tummen upp och Bra gjort av resursen.
 
Ben10 med resurs försvann in i klassrummet o de stängde dörren. Kvar stod jag i hallen, kände hur gråten var på väg.
jag ställde mig med nästan mot den sol som inte lös och tog några djupa andetag.
Jag hade lyckats att få iväg han även terminens sista skoldag med nya kläder.
 
Bra Superwoman, You did it! now breath and go home and have a coffee to celebrate!
 
 

En Lugn Helg!

Helgen har varit rätt lugn vilket jag kan tycka är helt underbart då veckan har upplevts som mer kämpig. Jag har inte direkt varit jag direkt när jag legat i hosta och förkylning under veckan. Ben10 har inte gett fått mer utbrott för den delen utan mer försökt att utnytja situationen så som att vilja ha nåt som jag oftast säger nej till.
 
Det blev 3 koppar varm choklad till denna vecka och han tog åt sig en liten burk av kexen och åt de som mellanmål fast jag bestämt visade med kroppsspråket att han skulle äta frukten istället. 
( Ben10 brukar oftast få enbart varm choklad 2 gånger i veckan.. nu blev det hela veckan haha)
 
Jag använde mig utav teckenspråk som stöd men denna gång utan att jag sa orden. Ben10 förstod mig perfekt. Han svarade mig på frågorna och svarade rätt. Han blev lite katig och sa
 
- Du kan inte säga nej mamma för du har inte kan säga det. Du har inte någon röst! hihihi
 
Ben10 har varit hos mormor men jag har även varit där. Det har varit helt underbart gott att bara sova ensam i sängen. DET mina läsare är LYX för mig!
 
Sonen har fått utbrott på mormor vid 2 tillfällen i helgen. Först när hon lurade min son till att göra skrivläxan, då blev han bra arg och sa ifrån!
-Skrivläxan gör jag med mamma så det så!!
 
Andra utbrotten var att mormor inte förstod vilken docka han menade som mormor skulle skapa i tyg.
Det är en Muppet docka typ som finns med i en serie han gillar..  
 
http://www.disney.se/disney-xd/crash-and-bernstein/
 
Ben10 lyckades själv leta fram en bild på datorn och skriva ut den och ge till mormor..
Så nu får jag snällt söka efter en sådan docka ... ja , jag har inte lätta utmaningar som min son ger mig när det gäller att trolla fram ena saken efter den andra..
Jag lyckades söka upp MR POTATOEHEAD  ändå från Frankrike från filmen  TOYSTORY så varför inte söka efter en sådan docka han är ute efter..
 
 

Echolalia

Vad är ECHOLALIA? Det är vad min Ben10 har.

'Jag ska förklara för er.
Det är bokstavligt talat ord och fraser som repeteras antingen direkt efter att det blivit hörd eller efter lång tid efter.
Om ett barn med Autism har förmågan att kunna rabbla repliker eller texter som är hur långa som helst så beror det på att det är en utvecklad kommunikations förmåga som dessa barn som har diagnosen autism har. Just denna kommunikation som dessa barn använder kallas för Echolalia. Många tar detta som ett symtom men detta ingår i spektrumet för autism. så nästa gång ni hör ett barn rabbla fraser ur filmer och annat så tänk inte begräsningar utan tänk på att det är ett sätt att kommunicera.
 
Ben10 har en förmåga att rabbla allt möjligt från olika filmer, tv o radio. Jag måste hålla koll på vad som är vad i hans värld för att kunna kommunicera. Med Hans omnitrix har  jag använt för att få iväg honom till skolan varje dag. mitt verktyg till att jag kan få han att bada, få han att göra det jag ber snällt om.
För mig är det viktigt att använda det han är bäst på till min fördel istället för att se det som en nackdel.Som pedagog så kan det vara en början på hur du kan arbeta med barnet.

LÄRDOM
Innan du dömer , sätt in dig i kunskapen för oss som lever med detta dagligen så är det enklare för oss att se det och le och tänka positivt.

Efter skolan...

Varje dag är vardagen som regn för oss.

VI själva väljer att lära oss dansa olika när det regnar istället för att vänta på att ovädret ska gå över.

 

När jag hämtade Ben10 idag så möttes jag av att alla gick och ställde sig där de skulle när de har brandövning. Nu var det inte övning. Det var nåt på gympasalen som hade fått fart på brandlarmet. Så idag tog det 40 minuter innan vi kom innanför vår dörr. Ben10 hade hela tiden sina händer för öronen i tron om att det skulle tjuta mer. 

Medan vi cyklade hem så frågade Ben10 mig varför min röst var konstig. Jag förklarade att jag har hostat mycket och att jag varit förkyld gjort att jag inte har min vanliga röst. Ben10 reaktion blev att vi måste ringa mormor som kan bota mig för mormor kan allt enligt honom.  Väl hemma ringde vi och mormor skulle komma till kvällen.

Under tiden ville min käre ben10 inte ha vilken mat som helst utan han ville ha lasagne. Denna gång visste jag att min röst inte skulle hålla för en fajt så jag fick viska och markera med min tystnad. Sonen blev förvånad när jag stängde av tv och sa att då kan an gå till annan restaurang eller så lagar han sin egen mat. Gissa om han ändra sig fort. Han vet att när mamma säger nåt så blir det så.  Han fick utbrott och hoppa  på min säng denna gång och på sofforna men sen slutade han efter dryga 1 min.

 Jag backar inte på det jag sagt för det visar  ben10 att det finns genvägar han kan ta vilket han lärt sig under tisdagen.

Han var arg som ett bi när jag stängde a tv för at kunna göra läxan. Han fick utbrott igen. Nu fick jag använda helt annan taktik på Ben 10 för att få honom göra läxa. Han explodera i raseri och började kasta det som fanns på bordet.. det som var mitt så klart. Katterna visste bättre och tog sin flykt.

Jag satte honom så han lade s sitt huvud på min axel och kramade mig. Sonen visste inte vad jag ska göra men han blir mer rofylld när jag agerar med närhet istället för skäll då det ALDRIG fungerar på Ben10  så varför göra det. 2 minuter senare var han redo att göra läxan.. Vi viskade fram vart annat ord. Det tog inte mer än 5 minuter innan hela kapitlet var läst. Sedan kunde han återgå till sin rutin att se sitt specifika program på tv.

Jag passade på att ta en glass för halsen skull och detta såg sonen. Nytt utbrott för att han inte fick glass. Jag visade gesten på teckenspråk för varsigod ,öppna frysen, ta en glass. Sonen förstod och han låg.

-       TACK MAMMA

Ja  jag vet att man förstör sin aptit om man äter innan middag men jag är tacksam denna vecka ATT han äter nåt.. Idag hade han bara ätit köttet och en halv smörgås i skolan.

 Väl till kvällen kom mormor och nattade ben10. Min röst höll inte hörde mor min. Så nu fick jag en hel flaska citron att gurgla äcklig med och dricka under hela morgondagen.

Sonen körde lite extra med mormor så klart men det gjorde inget. Men när mormor läste fel så fick hon höra.. gissa om jag hade roligt!

-       NEJ mormor så läser du inte..  läs ordentligt som mamma gör!!!

I tanken tänkte jag att så skönt att skina när mormor inte skiner bäst haha mormor är annars favoriten. Det är skönt dock. Hade sonen inte tys sig till någon hade jag haft det mycket mer jobbigare än vad jag har nu.

Nu har jag bara en som kan avlasta mig förutom fritids.

 

 

 

Sonen mindre arg när mamma tappar rösten.

Min Röst höll precis denna morgon då min käre Ben10 skulle göra det som han brukar bli ombed om.
Jag har gått och blivit mer hostig och än innan och när jag inte kan prata utan att hosta ihjäl mig så passar han på med det ena och det andra då han vet att jag inte muntligt kan säga nej.

Denna morgon vaknade han med min mobil som var inställd på Rix FM . Det är det enklaste sättet att väcka sonen utan att han får utbrott. Ett vackert leende och ett morgon trött kille säger
- God morgon Mamma

Jag ler när han gör det så snällt det jag ber om men till frukost så passar han på att göra allt annat.. SUCK.
Inget utbrott men ändå så känns det att inte kunna använda rösten helt. Idag blev det mest utbrott för att jag lät han göra sin frukost.. katastrofalt för ben10.

När han bara sätter sig till bords och säger.. Var är min frukost så får han snällt göra den själv i hemmet. Inga fasoner att någon ska göra allt åt honom..nej nej.. Här gäller det att inte ta för givet så då får han allt mer själv vilket han naturligvis inte gillar för fem öre.
Han är väldigt snäll när han ser att jag inte mår bra så denna morgon gick galant trots lite utbrott.

Jag har fått en fråga från en vän ML hur en vanlig dag ser ut, och hur många utbrott sonen får per dag. Jag besvarar denna fråga senare denna dag.

Jag känner mig mycket lycklig över att min älskade ben10 visar förståelse för när jag som i två dagar inte kunnat använda min röst. Jag har fått hostmedicin och hostar ändå lika mycket. Sonen kommenterar lite roligt att jag måste tugga med stängd mun. Jag tuggar med öppen när allt annat på mig är ihjäntäppt. haha jag förstår hans tanke.

Smart son vill slippa hemspråksundervisningen....

 

Jag har nyss hämtat sonen från skolan och det var en lagom arg liten son jag fick ta emot.

Jag hade ställt frågan om han hade haft hemspråk idag vilket han bestämt säger att nu är det slut med det. Han menar att det inte ska vara hemspråk för honom mer alls. Jag blev besviken på honom eftersom modersmålsläraren inte riktigt har samma krav på Ben10 som denne har på sina övriga hemspråkselever.

 

Visst kan man begära att modersmålsläraren har samma krav på min son som för övriga för hemspråksundervisningen. Det är INTE något speciellt som man måste göra för att en elev råkar ha en NPF - problematik så som ADHD och autism.

Det är okunskapen att inte veta vad man ska göra med dessa elever enbart för att det finns en problematik kopplat.

 

Jag frågade modersmålsläraren om detta och jag fick svaret att min son redan bestämt att han inte vill ha mer modersmålsundervisning.  Jag berättade att Det får han bli hur sur som helst för hemspråk ska han ha. Sedan får han avgöra hur mycket spanska det kan bli. Han klarar av några timmar med att jag pratar modersmålet innan han får utbrott helt tills det blir krig. Jag berättade att nu kommer jag prata modersmålsspråket med honom helt och hållet  under denna dag. Och sedan blir det blandat mellan  modersmålet och svenska språket.

 

Ur mitt perspektiv så har Ben10 tagit den snabbaste genvägen till att slippa mer krav i skolan. I modersmålsundervisningen har han lärt sig att där kan han bestämma helt då inga gränser har blivit satta av modersmålsläraren. Jag får sätta dem.

Ben10s klasslärare hörde detta och jag fick kommentaren..

-       Oj här är det ord och inga visor!

 

UR Ben10s perspektiv!

Jag gillar genvägar. Jag är smart. Varför ska jag jobba mer än vad jag behöver. JAG vet att jag kan komma undan med detta så då gör  jag det.

Jag kan lura läraren i hemspråk, jag behöver inte ha det om jag inte vill och jag VILL INTE!

Det är trååkigt att ha modersmål.

 

-HEJ MAMMA!

Morrrr jag vill inte ha modersmål! Du är dum mamma.  Vi bor inte i hemlandet och då behöver vi inte prata det språket. Vi bor i Sverige och då pratar man svenska här!  

 

 

Nu när vi har kommit hem så försöker han komma på olika botmedel för att jag ska byta mitt talande språk jag använder nu.  Nu anver jag bara hemspråket och han är inte glad. Ben10 har inte fortsatt med sina utbrott utan han är hur lugn som helst då han inser att jag menar allvar med det jag sade.

Hittils har han testar att trycka på olika delar av min kropp för att hitta " Prata-på-svenska- knappen" (Nånstans i magen eller vid armarna  har han letat). Nu har han även gett mig en trolldricka med röd saft och sagt en trollramsa Och nu blåser han upp två ballonger i hopp om att jag ska blåsa in min luft med språket ur mig

Ha gränser är A och O för mig  och sonen.  Han testar mig vilket är bra men utan gränser vet han inte var de går och nrä jag inte håller mina löften är de stunder som han får utbrott. Samma sak när  man viker sig för något så som en regel eller en gräns man har satt. Han vill veta var de är för att känna sig trygg. Detta funkar..

 

 

Oh Härliga Söndag!

En Strålande fin Söndag  har snart tagit i ända och det har varit underbar sol och stunder återhämtning för min del.
Ben10 har varit med sin far och jag fick min Ben10 åter vid 18 snåret.
 
 
Frågade i vanlig ordning vad han hittat på idag, Om det varit ute och lekt eller varit ute på utflykt.
Till min förvåning svarade sonen att Nej, han hade varit inne HELA denna dag och kollat film och inte varit ute alls.
Jag blir arg för att höra att hans pappa inte tar sitt ansvar och bara låter sonen göra HELT som han vill.
Jag vet att Ben10 är envis och bestämmd men till och med en annan människa kan förstå att man behöver vara ute när det är soligT. Ni vet för att få vitamin D som ENBART kan fås genom att vara ute i solen.
 
Nej nej .. pappan har väl inte orkat bry sig och när jag frågar honom så får jag svar som mina elever kan ge mig..
Sncka om låg nivå från en vuxen människa!!
Än tror han att det ska serveras på ett silverfat att "någon" ska ordna så han får se ben10 oftare och mer. Denna "någon" är vad han inte förstår han själv som måste göra allt för att få de han vill som är mer tid med sonen.
Idag valde sonen att vara längre med sin pappa och farföräldrar ENBART för att få äta lasagne till middag.
Ser ni hur ben10 tänker.. han var ute efter att äta lasage och inte att träffa sin pappa och farföräldrar.
 
Idag har jag försökt prata med pappan via sms men allt jag får är trams haha
Nu skriver han att om jag bråkar mer med honom så vill han inte ha sonen mer hos sig.
Smart drag eller ?
Vad tror ni läsere att Ben10 kommer reagera?
En far straffar sonen psykiskt och jag som mamma får se konsekvenserna!
 
ÄR det så svårt att vara ansvrig till 100%
 
Ben10 Blir straffar för att hans far inte väljer aktivt att vara aktiv förälder och se till Ben10s bästa iställer för sitt eget bästa alltid. En del ska alltid sätta sina egna behov före. I detta fall sin egen son.
 
Vad ska an säga åt det? Skratta , gråta?  skrika? slå? nej fan,, det finns lag om att man inte bör göra sånt ..
Tanken finns men där stannar det till just enbart tanke.
Jag låter karma sköta allt! Karma är ren underhållning för mig just nu när jag ser hur det yttrar sig.
 
LÄRDOM
När man vill straffa den andra förälder så lär er att det ALRIG sker..Den som får smällen är Barnet och ingen annan!
 
 
 
 
 

Politiker mötet.

Politikermötet med föräldrarrådet från min sons skola slutade rätt bra.
Jag fick berätta lite om hur det är, vilka konsekvenser det blir  när skolmiljön istället för att hjälpa eleven i sitt arbete i skolan så kan det skolmiljön istället se till att elevens problematik istället blir försämrat på ett sådant sätt att skolan är medhjälpare till att eleven har problem i skola.
 
Kortfattat ville föräldrarådet ha svar på vilka fler förändringar det kommer ske i skolan för eleverna då eleverna snällt har fått titta på under de senaste 2 året.. Efter dryga året så har det hänt massor med förämdringar och jag framförde den värsta scenariot som kunde ske med ett barn med Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ( NPF- Problematil innefattar ADHD, autism & Asbergers syndrom bland annat.
 
Efter mötet så presenterade jag mig mer nogran och det framkom att de viste vem jag var efter min anmälan kommit fram från skolinspektionen. Nu ligger ärrendet på den nya rektorn som börjar i höst och det ska bli spännande att se hur det ska bli löst allt.
 
Till hösten förväntar jag mig att sonen har en resurs då skolan får pengar som är inräknat i budgeten som skolan får som är enlig skollagen avsedd för resurs för barn med behov av resursperson i skolans verksamhet.
Inga problem här bör det finnas men inte då.. Till saken hör att dessa pengar som jag inte vet summan ska vara tillräckligt. Problemet här är att man som förälder MÅSTE ha läst på lite mer i vad det står inom skollagen och paragrafer för att ha en möjlighet att få sin rätt mot skolan för sitt barn.
 
PRoblemet är att föräldrar ibland tänker enbart på sitt barn.. Jag tänker även på just vad det kommer ha för konsekvenser för Ben10 i höst. Jag tänker på att i höst kommer han först ha en resurs om han haft i klass 1  som lärare och efter 2 månader kommer denna person att gå i pension för att nästa pedagog ska in och agera resurs de timmar som är mest akuta!
Jag kan begära att en reurs ska vara för Ben10 under skolans timmar men det är inte bara min son som behöver resurs inom skolan. Det finns omkring 40 elever som är i behov av särkild stöd i form av en resursperson och  dryga 33,33 % av hela skolans elever som är i behov av stöd på något sätt. Detta innefattar förutom NPF problematiken ( ADHD, Autism, Asperger...) någon form av sjukdom som de lider av.
 
Rektorns problematik här är att lösa så mycket som möjligt med resurerna för de som är i behov utav det.
En del tycker att det är självklart att man ska ha en resurs i varje klass men de kostar även massa pengar..
Dessvärre så har just vår kommun inte tänkt igenom saken ordenkligt. Jag börjar tro att de sköter allt så som de sköter  Parlamentet i Storbritanien genom att de först dricker lite öl och ha lite fredagsmys hela veckan lång innan de sedan sätter igång med att besluta allt.
 
Kunskap är makt och genom den kan jag arguemtera korrekt och bra med vem som fast en del är bra hopplösa att det inte ens lönar sig.
 
LÄRDOM
Kunskap, kunskap , kunskap ÄR makt
Makten är att inneha kunskapen och vara väl insatt i frågan som det gäller.