Telefonintervjuv om Vårdbidrag.

Väntar på att människan från försäkringskassan ska ringa mig och vi ska prata om Hur Ben10 fungerar jämfört med andra jämnåriga.
Jag har fått rådet av många att få det se ut som om det är värre än vad det är. Personligen har jag svårt att försköna sanningen då jag inte finner något syfte att försköna bara för att andra ska tycka synd om en. Ben10 och jag har det bra tufft vilket ni mina läsare varit införstådda med att det är allt annat en enkelt för mig.. så detta är vår vardag. Jag tänker å andra sidan inte synd om mig själv o det liv jag har. Sonen är min lycka o skatt och kärlek nr 1!!
Han har jobbiga dagar alltid bara det att jag är van att jag inte ser mig själv på samma sätt som ni läsare gör.

När man är mitt i livet , mitt i allt så ser man inte allt utan man lever och gör det som fungerar..

Ohh nu ringer hon ! :)

Kalmar dagen

Hela denna dag har verkligen gått underbart!
Sonen fick inte mer utbrott och alla hade roligt och trivsamt! Riktigt underbart fantastiskt skönt. Fortfarande med Don i ens tankar efter allt denne människa gjort helt osjälvisk, då Don ger just nu bästa stöd för mig, både när jag inte behöver det och när jag behöver det. Detta stöd är ovärderligt när man själv som person tappar ens egna tro på om man verkligen gör sitt bästa att vara mig själv.

Jag var redan medtagen från morgonens utbrott med efter halva resan dit försvann precis allt av den mindre bra energi som annars äter upp mig sakta. Ju mer jag tänkte på Don desto mer gladare blev jag och ju mer avslappnad blev jag under dagen förutom mitt fantastiska stöd i Ylwa. Enligt Ben10 rutiner gick vi in till R- LEKSAKER (leksaksbutik) och jag blev lite fattigare , sedan fika på ett närbeläget café och denna gången hoppade vi över TGR.
Resten av dagen gick strålande och jag slappnade av mer och mer under dagen. Ben10 prövade sina vingar med att gå i förväg och tillsammans med V, han polare. En perfekt shoppingdag egentligen bara det att jag inte ens gillar shopping hahaha
Vi kom till LEOS LEKLAND ganska så snabbt kan jag säga efter dessa små stop i Kalmar.

Sammanfattningsvis om dagen jag jag säga att den varit strålande, V tog ansvar för Ben10 och Ben10 i sin tur prövade att flyga själv idag på sina vingar. Det är bra jobbigt ibland att se ens barn testa på annat mer självständiga saker.
Men allt har fungerat klockrent. ELLER så kan det bero på att Ben10 fick en lego som han kollat på i evigheters evigheter hahaha

Nu är jag mest ensam hemma och låt mig säga ...Jag njuter för fullt med att inte umgås med nån människa, Bara tänka på mig själv ½ Ohh lycka finns

Kalmar morgon

Nu blir det ett extremt kort inlägg tills jag kommer hem åter från kalar med ben10.

Denna morgon ska i till Leos Lekland med hans polare V och hans mamma Ylwa. De står redan nu vid parkeringen och väntar med Sonen har inga planer på att skynda på.
Det jag ville skriva nu var att sonen fick ett utbrott, rätt stort där han minsann klargjorde att han ska ha det ena och det andra til gourme frukost. Han fick hälften.
Han slänger ur sig ord i försök att få reaktion vilket han inte får. Jag å andra sidan är lugn och har min normala samtalston med honom med betoning på sluta, är din frukost.
Han beklagar sig för att han måste göra allt själv och utbrister att han minsann vill vara som sin pappa och vara lat!
Jisses inga höga ambitioner i livet men det han säger är est som sagt abra för att de orden ska svida i mig.

I detta läge väljer jag för första gången att berätta varför han bor med mig och inte hos sin pappa på heltid eller ens varför han han varannan vecka hos oss. Han tystnar och kallar mig pappskalle.

I utbrottens hetta är det enkelt att hålla lugnet men inte när tårarna känns i halsgropen och anstiftan till att de ska visas i ögonen.

Nu blir det LEOS LEKLAND ...
Höres mina trogna läsare.

Stöttning, hur, på bästa sätt i npf världen

 
Ibland måste man omvärdera sina människor man har omkring sig . Det ströd som finns starkt idag kanske inte alltid finns.
Jag har lite med egna ögon insett hur vissa inte finns kvar och nadra står fast men även en helt ny som funnits där sedan kort tid. Vissa männskor träffar man på i ett syfte och ödet. Jag säger nej, att det är inte ödet även man jag inte vill säga motsatsen.
Det jag menar är att Ens Viktiga närmaste omgivnings-krets stöttar dig fullstädigt på ett sätt som enabrt en annan NPF förälder kan först. De läser av hur du mår utan att ord utbytts, enbart ett hej sägs och hela ens sinre skriker hjälp mig så får man hjälpen utan att just dem orden hjälp har blivit sagda!
för en ensamstående förälder kan just detta liv vara övermäktigt då normala liver ska göra sig påminnd. Då behövs någon utifrån som ser på en med samm aperspektiv som en anna npf-förälder men som inte är i livet med det så att säga.
 
 

Idag har jag fått stöd av två mycket bra vänner, den ena kunde jag umgås med nästan hela dagebn, den adre kunde jag få stöd via ett fåtal fraser och ord. Stöder betyder mer i hjärtat när det är ens verkligen bästa vän. Idag har jag fått mer i utbyte än någonsin trots att jag visste att jag kommer vara trött när jag jobbar natten men vet ni vad. Ibland är det värd det!
Kravlöst umgånge är det bästa samtidigt som förståelse finns. inget dömmande bakom orden utan aceptans.
Aceptans är vad man väljer när ni umgås med oss.

Tack Bästa Ylva
Och Tack till Don <3 U are amazin, awsome!

Konstverk på samtliga dörrar...

Väcktes av att en Ben10 fnittrade och sa ett glatt Godmorgon!
Sedan visade han stolt upp sitt konstverk. Han hade målat på samtliga dörrar hos oss, MED TOUH!!
Nej jag var inte direkt glad men jag var nyvaken så frågan som ställdes var ...
- HUR tänkte du nu?
- Vilket program tänkte du på?
- VEM är du nu?

Dessa tre frågor gav mig svar från Ben10 och jag kunde då inte ställa han till svars för det han hade gjort. Han tänkte bra i sin lek men han visste mycket väl att han inte ska måla med tough penna på dörrar eller sätta klistermärken, eller tejp på väggarna.
Denna insikt gav mig tillräcklig information för mig att veta att han minnsan kunde ställas till svars för det han hade gjort.. alltså målat på dörrarna.
 


Han sa själv att han måste gå till sin plats vid balkongen och tänka på en sak i 11 minuter! ( Ja grabben är insiktsfull )
Medan han satt i sina 11 minuter så städade ag undan allt hans konstverk.
Sonen rent spontan säger att Silik bang och smutsen är väck!
säger att en del bra reklam fastnar och inte bara leksaks reklamen på cartoon network. Efter att han suttit sina 11 minuter så kunde han själv säga vad han gjort för att sitta i 11 minuter vild balklondörren och ha tråkigt.
Med Timstockens hjälp kunde han höra när hans minuter gått men jag var inte klar med mitt så han väntade tålmodigt kvar på sin plats. Visserligen satt han och pilla på händerna, satt på fingrarna , pilla med tårna och så vidare men kvar satt han. 
 
Det blev inte så mycket mer påhitt men väl ett energiknippe av dess like  då han inte ville vara lugnt på något sätt trots medecin intagen. Anledningen var att han skulle åka till oskarshamn med mormor så självklart var han exalterad inför detta. När mormor väl kom vid 9 så hade jag nyss satt mig för att äta frukost med min Ben10. Ur hennes mun kommer då varför vi inte varit klara för att åka.  Jag berättade anledningen och ifrån henne kommer då utterligare en tillrättavisning som jag redan taigt hand om!!
 
Ett tips är att Vårdnadshavare redan tillrättavisat eller lärt barnet med ADHD  och autism eller annan diagnso om vad som är bra och inte bra. Så era åsikter får ni behålla själv. Det NI just ser är kanske 55 minuter av ett sammanhang som är 1 timme långt eller enbart reflektioner av det som varit. Tro mig! Ni vill inte höra när era vänner pratar om något dåligt NI har gjort för att prata om det FRAMFÖR personen i fråga.
Det är fult att prata över huvudet på barnet med diagnoser som om de inte skulle höra!
Detta kan jag reta mig gallfeber på när det kommer till min egen närhet vilket jag inte är sen att ryta till.
 
Att ni tror er veta bättre än oss gör er inte till expertråd- TRO MIG Ni kommer bli tillfrågade om råd i det ämmne ni behärskar. TIlls dess håll er undan uppfostran om barn med diagnoser när ni själva inte har något barn eller  någon annan med liknande diagnoser. Era råd behövs inte förens vi efterfårgar dem.  just sayin.
 
 

Nej tack för Påsken!

Under skärtorsdagen kom det ett gäng påskkärringar o gubbar som ringde på våran dörr och varje gång det gjorde de så hoppade Ben10 till. Han fick oro i kroppen och gick upp helt i varv.
Efter skrikutbrott och sammanbrott från min älskade Ben10 för veckan som varit om skolan och att ahn testar mig mer så räcker inte min energi till att fira påsk så vi hängde denna lapp på vår dörr.
I hans autismvärld så är det en vanlig torsdag och enligt sed rutin så är det pannkakor och plättar till middag.
 
Runt storhelger så tar vi gärna på oss denna mantel som tyngs ner av av krav, måsten och prestationsångest som i sin tur ger stress som läggs på. Varje gång har jag tagit på mig denna mantel som jag torr många nadra gjort men för oss NPF föräldrar så tar vi på oss denna men på våra villkor. Många tar inte ens på sig den om Autism är den del som påverkar familjelivet.  Jag har med sonen hittat våra rutiner som verkligen fungerar och detta utan att ta på oss denna mantel. Iår blev det alltså en NEJ TACK till påsk!
Jag är oehört nöjd och tillfredställd med mitt beslut för detta beslut är just det perfekta för mig och Ben10!
hörde ni? det bästa för just oss.
Vår tordag fortsatte med pannkakor och sen film.
Jag var inte mitt tipp topp jag men jag var min bästa , lugn för min son.
 
 
 


Jag prioriterar min energi till lugn och ro.
Ni andra får ha en trevlig påsk.
 

Ny reaktion och Avlösning

sömnen min blev underbar efter att få sovit ut utan att Ben10 varit hemma. Han var hos mormor och sov över då jag hade en tidigt morgontur. Sonen har varit sitt jag , en liten ängel verkligen så vi kunde cykla till stan och det bokade möte. Innan dess så hade jag tappat min mobil o jag fick se en ny sida av Ben10. För mig som säkert för många av er andra så har jag nästan allt i min mobil. När den tappades så försvann allt det jag hade , min planering och det upplevdes som ajg vart naken haha
Det jag fick observera var att den reaktion som Ben10 hade var densamme som med mig men han kunde inte sluta reagera utan det blev en upprepning av min respons även om jag slutade när jag fick se honom . Hans värld hade rasat och han blev orolig över att jag inte skulle få åter min mobil vilket jag fick senare.
Ny läxa för mig är att inte reagera på att en sak är viktig.

Mötet vi hade i stan hadnalde om att jag behövde stöd i min vardag. Någon som kunde vara med Ben10 medan jag kunde tanka min energi eftersom min tid till det inte var kosntant en gång i veckan utan två tre i månaden.Eller totalt en hel helg i månaden.

Mötet gick bra även om det enbart var jag som pratade. Vi pratade i ett rum anpassat för barn och där fanns även lego so Ben10 försvann in i byggets värld.

Påskpresent och att byta dag med någon..

Idag har Ben10 inte haft Något ubrott vilket är en underbart inte bara för mig men även för honom då det skär i mitt mamma hjärta varje gång han har sina skrikutbrott.
Vi har mest tagit det soft och bara kollat tv men han fick snällt plocka undan alla leksaker från tv rummet vilket gick lika snabbt som första gången han gjorde det. Tror Belöningsschemat fungerar haha Få se var jag kan använda de mer! Memo to self: köp fler klistermärken!

Idag var Ben10 väldigt snäll mot mig då han la sig på mig när jag lade mig på soffan då jag var trött efter att ha jobbat natten. Så fort jag lade på mig pläden och lagt mig bekväm kommer Ben10 som en given signal och lägger sig under pläden med rak lång och använder min kind som sin kudde haha
Sedan säger han så fint: Så mysigt mamma!

Nu har han under dagen pratat om en omnytrix klocka somhan önskar sig,eller ja nästan kräver att han bara måste ha den. Han har inte sagt det i ord men när han har gått omkring överallt med en liten urklipp från nätet och verkligen håller denna urklippta pappersbit med klockan han vill ha.
Nu blir det Ben10 kläderna och två byggen som han kollat mycket på som han kommer få i present i sitt påskägg.
Godis blir han bara mer uppe i varv och mer agressiv i hans utbrott så de hoppar jag över .! För det är dessvärre jag som får alla hans utbrott även om mormor sett ett liten videoklipp om hur våra skrik morgon ser ut.

Jag gör inte det som är bäst för mig utan det som är bäst för honom som faktiskt fungerar bäst! Oavsett vad det finns för åsikter om mig. SÅ varför byr jag mig inte om det som sägs? Jo för att jag är fullt upptagen med att vara en bad-as- awsome- mamma till Ben10!

Minns att det inte är jag som har det jobbigast utan min son även om det skär mer i mig att se honom få sina utbrott. Det är hjärtskärande att inte ta bort och ställa iordning hans kaos han har i huvudet som gör att han fastnar i sina ord och blir bara mer och mer arg för att orden inte kommer ut , arg för att inte få sin åsikt sagt att det till slut blir att han skriker för allt då allt blir en känslokrock , känslobrytnnig och utbrott som han inte kan förklara men som jag för EN ENDA dag önskar djupt att jag kunde byta för att ändra allt det han behöver få. Vissa erfarenheter måste man uppleva för att riktigt förstå för att kuna utveckla en bättre taktik och rutin i livet så det inte sker igen. Denna erfarenhet önskar jag att jag får chans men denna har jag enabrt i teorin, i praktik att observera VARJE utbrott och allt det jobbiga som Min Ben10 upplever. Han är inte ensam när detta sker men med min kärlek, stöd och hjälp o min röst kommer han klara sig!

Belöningschema,tycka synd om syndrom och kontaktkompis

Idag har jag varit tvungen att göra ett belönings schema för min Ben10 så han ska se en motivation till att hjälpa till hemma. Den svåraste och mest långdragna syssla hemma för Ben10 är att ta bort hans leksaker från vardagsrummet och in till hans rum och även städa undan alla leksaker från golvet. Syftet är att han ska känna ansvar och träna sig på att det är han som ansvarar för sina leksaker och grejer då han med åldern blir mer medveten om hans privata sfär.Samt att hjälpa till att vispa i ordning pannkakseten om torsdagar när det bara ska vara Pannkakor om torsdagar, eller lasagne om söndagar. :)

Det har gått över förväntan med hans belöningstavla som hänger i vardagsrummets vägg så han ser tydligt  ser sina belöningar  ( tydlighet är viktgit att en autistisk person ser belöningen för att påminnas om orsak till belöningen och att det blir en rutin).
På ett ögonblick gjorde Ben10 det som krävdes och som skulle ge honom TVÅ klistermärken. Ett klistermärke för vardagsrummet och ett för hans sovrum. Det funkade första kvällen. Nu andra kvällen e vi inte ens hemma hahaha. Jag jobbar natten och han är hos sin mormor. Men det funkerade så bra att jag fortsatte till att göra en Belöningsbok där vi tillsammans ska skriva in hans belöningar så han ser på långsikt hur mycket han kan göra själv och ett verktyg för att han visst klarar av att vara ansvarig men på sitt eget villkor som passar honom i rätt nivå. Detta i sin tur resluterade i att vi fann en tom bok att fylla i med något som det blev en minnes bok. För närvarande så ska vi samla lite om hans morfar..vad de gjorde tillsammans och klistra in fotografier så det blir lite av en minnesdagbok fast mer bilder och enkla meningar.
På långsikt ska det bli lite av en slags hans barndom som han är med och skriver i. Dagboksformat fast mer konkret än abstrakt.

Jag har kommit närmare vissa NPF-föräldrar än innan vilket varit en enorm lättnad för att jag bara kunnat spy galla verkligen om Autismen och om ADHD som finns som jag inte gillar som gör detta så inrutat. Ibland vill man som förälder bara kunna gråta ut och bara få det överstökat utan fördomar, utan att man får tycka-synd-om känslan, utan att man bedöms till mindre bra förälder för att man råkar häva ur sig det ena efer det andra. Jag som förälder kan inte under NÅGRA omständigheter  vara impulsiv och få utlopp för mina känslor utan allt behålls i ett lugn. Jag är mycket mer tolerant och stresstålig än någon uska då det inte ens kan släppas ens i det egna hemmet!  Det finns mycket jag kan avslöja om hur det är men det är en tragedi att vi ses som jobbiga föräldrar som ska tjafsa om allt men vet ni vad? Det handlar om att göra det bästa för ens barn oavsett diagnos eller inte men vi måste kämpa mycket mer och på ett helt annat sätt och oftast EMOT samhället som säger att våra barn aldrig kommer klara sig i det som är normalt . Vi föräldrar med diagnoser måste oftast motbevisa detta. Det är inte ett dugg jobbigt för vi upplever inte det som jobbigt utan det är vad ni ser för en kort minut som ni ser , som gör att ni jsut drar den slutsatsen att det är just jobbigt!

Tro mig detta Är bra jobbigt och ibland orkar vi inte ens gå till vår familj eller nära och bästa vänner för att vi inte vill bli nersedda eller bli tyckt synd om för att vi har våra barn.
Så när vi väljer vår närmaste viktiga personer som är med i vårt liv och våra barn så är det med största källkritik. Visst jag har dömt människor men oftast har jag haft fel om personen innan jag lärt känna personen ifråga. Då först kan jag göra en bedömning om att den ska vara kvar i mitt liv eller inte.

Min son har valt en ung tjej som ser utåt sett lite hård ut men deras kemi funkar extremt bra vilket för mig är en seger! Denna tjej Är otroligt lyhörd och har verkligen tagit till sig det egenskaper som behövs och är framför allt lungn i sig när det behövs. Den viktigaste egenskap som min Ben10 är mer intresserad av att veta är att hon måste vara bra på att spela på playstation och X-Box då det enligt Ben10 inte ingår i min mamma manual.

Nu inväntar vi på ärrendet om att det blir hon som får vara kontaktkompis till Ben10. Detta betyder inte en barnvakt utan att Ben10 har någon som hjälper honom vara social i samhället och kunna våga göra saker själv med stöd av just henne. Livet mot självstädninghet sker på hans villkor i små steg.
För mig betyder det att jag måste träna mig själv i att slappna av och låta hans barnsdom sakta förberedas för tonårsperioden och vad det nu innebär utan att nu måla fan på väggen vilket jag och min bästa VIP NPf förälder YW gör haha :)
 

Skrikutbrott till frukost!

Ben10 vaknade glad men det ändrades snabbt när jag sparkade in en leksak under sängen som han hade bredvid sig.
Skrik, utbrott, tårar och allt kom ut så katterna sprang undan o gömde sig under min säng och höll sig där tills ben10 slutat skrika.

Han har haft skrikutbrott ganska ofta vilket verkligen dränerar mig i energi men det är inget jämfört med hur mycket mer jobbigt det är för Ben10 själv.
Skrikutbrotten verkar uppkommit efter att han har fått spendera mer tid på fritids och den verksamhet som står för att barnen ska vara självständiga! Detta fungerar mindre bra för Ben10 och detta är vad jag får se i konsekvenser i hemmet.
Idag ringde en fritids och verkligen tjatat om att de schema som finns inlagt på forumet för kommun inte stämmer överens med när jag hämtat han denna senaste månad. Men så klart det inte gör det när jag jobbat 100% !!
Så när denna pedagog J ringde lyssnade jag inte för fem öre!
Jag har varit verkligen desorienterad och velat hämta ben10 i skolan direkt när han slutat med detta verkar vara ett problem för fritids! Så från en fritidspedagog till en annan, J har inte mina morgon och visade inte heller förståelse , utan kom med att döma. Instället för att tjata kunde J ha tagit fram det på ett bättre sätt så som att lägga fram frågan. Hur är det med ben10 hemma? hur fungerar ni?
Med att enkelt ställa dessa frågor kunde J få förståelse för varför schemat inte fungerat i praktiken!

Och e så arg i skrivandets stund att inte denna förståelse finns!
Har ändrat schemat så de passar DEM mer! Ja ni läste rätt!

Detta är anledningen till varför jag kämpar för min ben10, dag in och dag ut!