Torsdag är Pannkaksdags.

Nyss hämtat Ben10 från fritids och han mötte mig utan sin overall. Härligt! Solen lyste men de var lite kallt. Jag fick på honom sin mössa och vantar. När jag tog fram hans solbrillor utbrast han i glädje o sa att jag hörde hans tanke från skolan. hahaha

Idag hade de varit soppa till lunch vilket betyder att han inte åt alls. Mellis åt han kanske men han kunde ändå redogöra att filen och yougurten smakade gott.
Nu blir det frukstund med sonen och när jag äter med honom så äter även han.

Inför morgondagens möte med sjuksköterksan så hoppas jag på att Ben10 får en större och klarare bild av att det är bra att äta och dricka. Hos mormor säger han att han är hungrig eller törstig men hos mig så gör han inte det. Leken är för rolig att han glömmer bort att dricka mellan varven. Igår åt han enbart fisken... Suck.

Idag får jag lura i honom grönsaker genom att gömma det i maten.. ja lurigt som attan men sonen får i sig det han behöver i det som är gott och då gör det inget att det blir ensidigt.

I Pannkakorna har jag bland annat i banan, och fint rivna morötter så det ser ut som pannkakan och plättarna har prickar. JAg serverar detta med frysta bär som han gillar och lägger även fram tomat och gurka. Det funkar! Har en hel kokbok om hur man lurar barnen på det nyttigta..

Torsdagstankar

Idag så var Ben10 på morgonen bra rolig. Mycket positiv energi fanns.
Hans utbrott kommer säkerligen komma ikväll när jag påminner Ben10 om att vi ska till HAB ( Barn och ungdoms habiliteringen) och träffa sköterksan. Samtala om att det är bra att äta mat. Ben10 är mycket för att inte äta oftast med mig så vi ska prata lite om eventuell vad vi kan göra som passar Ben10 . Nu är även Ben10 mer mogen och är mer i spelet om vad som händer kring honom så ska han vara med så han sälv kan prata om hur han tänker kring mat.

Jag hoppas inte på för mycket och inte heller på att han ska ge svar men när han är med så kan han förstå mer.

Nästa är att ta itu med att han får ha glutenfritt och laktosfritt i skolan men då tar man bort det han älskar allra mest vilket är pasta. Det fiinns glutenfri pasta och jag vill inte göra honom mer unik och specill än vad han är. Han är ett orginal med spciella egenskaper vilket gör att referera det till normalstandard och säga att han är som alla andra är inte ett alternativ.

Funderar på om jag ska göra guiden till en praktisk vägledning, så här kan du göra . som video eller som skriv inlägg. Vad tycker ni?

Mycket mer snurrar för mig och ibland vet jag inte hur jag ska lösa allt då allt är övermäktigt. Har upptäckt två nya storstjärnor i min närhet som alltid finns där för mig.

Att ha ett nätverk av stöd är det bästa som finns men samtidigt ska man inse att som pedagog kan kanske just du vara ett bra stöd genom att lyssna. Som ensamstående vill man ha någon att bolla med då pedagoger har kunskaper men ibland behöver även dem utöka sin kunskap när det gäller hur man hanterar elever med ADHD. För att förstå ett barn med ADHD så kan man förstå mycket i hur förälder ser på det. Föräldrar är experter på sina barn. lärare är bra när det gäller att se hur elever lär sig. Men att sammanföra dessa två skulle inge skolsystemet mer kunskap och fler barn med adhd skulle komma in i den vanliga skolan. Utbildning ger kunskap i det man inte har kunskap om.

Min blogg handlar om att ge dig som läsare en inblick i hur det är , hur det kan se ut, hur man kan tackla det.

Nattfjäril

Här kommer lite det som en vägledning till hur man som förälder, pedagog kan hjälpa någon som har ADHD. I skolan och hemma brukar Läxor vara ett ord med negativ betydelse som även för min del innefattar bråk. Jag har ändrat ordet till lässtund och lämnar det negativa laddningen med ordet då Ben10 älskar att bli läst för och läsa för mig. Lässtund är laddad med positivt som hjärnan kopplar till något intressant och roligt. Ben10 dras alltid till det som är intressant och oftast är det flertal saker som gör det intressant. Läxor är inte en av dem. När han har ex 3 olika läxor, skriv, läs och matteläxa gör vi enbart en i taget då jag delar upp det på tiden 20 minuter. vi ska hinna göra så mycket som möjligt innan tiden tar slut. Ni har förut sett http://www.westerstrand.se/tid/guide/tidshjalpmedel.htm Gå in på den sidan för företaget som tillverkar dem om ni finner det intressant. Ni kan få genom Barn och ungdomshabiliteringen en remiss till barnet som är i behov av detta hjälpmedel. Se ett barn med ADHD som en nattfjäril som drar sig till det som lyser starkast. Ibland funkar det inte att göra just läxor intressant men det är viktigt att barnet får göra sina läxor efter sin egen förmåga att den kan. Ben10 ASVSKYR verkligen att skriva för han så istället får han skriva på datorn. Om kvällen pysslar han och målar hur länge som helst så visst tränar han sin handmotorik än. Det gäller att stötta och du som förälder eller pedagog visa att detta är intressant. ja lättare sagt än gjort men om man börjar i en liten skala så kan man succesivt öka det.

Att ha ADHD från Ben10

Ben10 har sagt följande om att ha ADHD 
 
Du ska köra bil utan att ha körkort men bilen rullar på motorvägen och kan inte sakta ner. 
Det gäller att komma på hur man gör för att sakta ner bilens fart på motorvägen och få den köra sakta nog så ingen blir skadad. 
 
 
Tänkvärd från Ben10 som jag delar med er. 
Så här är det . utifrån hans perspektiv är ADHD som att leva utan bromsar. 
 
Ben10 och jag har kommit på mycket som förenklar vår vardar men likväl kan de ge stora utbrott och jag kan inte annat än att känna mig som en curling förälder. Jag börjar säga nej till Ben10 på ett helt annat sätt nu då han kan göra mycket mer själv än vad han själv tror att han kan. 
 
 
Styrkan i min Ben10 är att han vet hans olika styrkor och använder sin onytrix för att få något gjort. 
Har jag lurat han? ja ja så klart jag gjort det men det fungerar super då han upptäckt att han kan men det gäller att pucha och stötta på bästa sätt att inget dåligt kommer hända om han försöker. 
 
Ben10 kan själv kontra med att om han försöker cykla kan man ju ramla  och då kan man få ont för då kan det komma blod och då kanske man behöver åka till akuten. En rädsla för att inte våga då konskevenserna är det som övertar tankarna his Ben10 har hindrat honom i den situationen. 
Nu gäller det maten.. Om det smakar illa så kan han kräkas .... 
 
 
 

Tankegångar.

I två dagar om morgonen har Ben10 verkligen studsat upp ur sängen.


Tack vare ett nytt bildschema system. Det funkar verkligen men jag väntade på att han skulle få ett utbrott. Utbrottet kom imorse.
När han ombads med en lätt puff att gå ur sängen ( då jag redan försökt få han ur sängen i över 20 min) så gick han motvilligt till badrummet. Så fort han stängde dörren så kom bomben av hans utbrott.

 Schemat har fungerat super om morgonen och även på kvällen. 

 
Morgonen fungar galant när vi går upp ca 6:30 då får Ben10 att leka klart sin lek som ingår i morgonrutinerna. Ibland ska vi gå runt och leta efter den leksak som måste finnas.
Varje morgon går jag även igenom "tullen". Jag känner efter utifall han smugglar med sig en leksak till skolan och fritids. 
 
Än så länge gillar jag skolan och det stöd som Ben10 får av skolan i kommunen. 
Igår drog jag igång nätverket om att samtala om hur att fortsätta till hösten. Ben10 har nu medicinerats med concerta i 4 månader och han har varje vecka kontrollerat puls, blodtryck, vikt och längd för att upptäcka tidigt som möjligt hjärtproblem då det finns i släkten de problem. Jag tar inga risker heller att enligt sjuksköterska kolla hans värden var annan månad.  Hitills har allt fungerat bra gällande värden. 
 
Hans utbrott hinner inte bli så stora då jag ändrat attetyd att hantera allt. Det går bättre. 
Som förälder kan jag inte göra annat än att hjälpa och stötta Be10 i sin problematik som är en funktionsnedsättning enligt samhällets normer. Jag ser det inte som ett hinder eller diagnos utan det är en problematik som konstant finns för oss i vår vardag. 
 
Något jag gör är att varken om man är läsare, pedagog eller förälder är att varje dag förlåt dig själv för det du inte kunnat göra åt situationen för dagen utan tänka efter vad som kunde ha gjorts på ett annat sätt. Varje dag är en lärdom inte ett misslyckande i det man gjort. Vi är alla människor som har sina fel och brister men lärdommen som är en styrka är att inte se det som ett hinder utan en lärdom för hur man kan gå vidare. 
 
Ibland undrar jag om jag ska göra ett inlägg med video så jag kan prata hur jag hittat en praktiskt vägledning. 
Som pedagog är det nyttigt och ett enormt verktyg att hjälpa en elev som är i behov av särkild stöd att lyckas i skolan och livet. Allt börjar med att man ska tro på sig sig själv att man ska  göra sitt bästa och att man tror på detta barn som har denna problematik. Bara där är DU guldvärd. Att ha någon som tror på dig att lyckas i livet  för ett barn är en enorm trygghet och kan hjäpa eleven långt. 
 
Jag förlåter mig själv varje kväll för det jag inte lyckas vara fullkomlig, för att jag inte skött det perfekt men dagens händelser ses som en lärdom. Vad kunde jag gjort annat? 
En förälder som är i min situation tänker redan på detta. En del är helt utmattade av som jag av att inte klara av att vara social då barnet kräver all tid. Vänner kanske inte vet hur de ska göra för att komma närmare eller hjälpa. Som vän, pedagog eller lärare hjälper det att vara mänslig genom att fråga en förälder, Hur ha DU det, hur går det. När någon frågat mig hur jag mår så brukar det brista för mig men det betyder att någon bryr sig. Jag som är ensamstående med ben10 i detta har inget annat val än just att vara stark. Något annat alternativ finns inte även om det lockat. 
 
Jag håller isär Be10 pojken och ADHD som två skillda saker. Ett barn ger inte problem till någon, barnet har ett problem som han eller hon måste leva med. 
 
Det är inte enbart mot mitt barn jag ha förstående, förlåtande och positiv förhållningsätt och attityd utan jag har det även mot mig själv. 
 
Jag kan skriva igenkligen hur långt som helst hur jag gör,det jag upptäckt genom att ha mitt barn som lärare.
 
Ett barn med en problematik är i störst behov av kärlek genom att barnet ber om det på ett sätt som är svårt att förstå att det är det som barnet behöver. 
 
Jag förlåter mig själv och mitt barn varje kväl då ingen av oss har bett om att få leva med konsekvenserna av ADHD och Autismen. 

Genial

Sonen har under söndagen spenderat tid åt att fundera lite.
Jag frågade honom om varför han inte vill ha hemspråket mer. Hans svar blev att han helt enkelt ville ha mig som lärare och inte den andra. Hans modersmålslärare är tråkig säger han till sist.

Jag börjar prata lite på hemspråket och Ben10 svarar mig på svenska. Mormor kommenterar på hemspråket att han inte är dum utan är mer smart än vad han tror..

Vi blir båda förvånade över att han svarade oss på svenska med följande..

- Jag vet, jag är ett riktigt geni, en super-geni!!

Midnatts tankar

Mycket är på mitt huvud.. mycket som inte går att beskriva.

I samma person som jag är en förälder till Ben10 så är jag stark för honom. Men för någon annan är jag inlindad men inte lika stark i form att jag inte längre står stadigt Jag ifrågestätter vissa gånger om jag gör rätt i mina val och beslut som berör mig personligen som individ och som förälder men även som jag expert kan se är allra bäst för Ben10. För hans del är det enkelt att se att mamma gör sitt bästa.

Ben10 - Vilken tur att du är min mamma, du är så bra på det här jobbet!


Sonen min har sagt denna mening till mig gång på gång på olika sätt. Han är inte på något sätt besvärlig för mig, han har ett besvär som vi inte bett om det bara finns där. Inget vi kan på verka att försvinna utan bara göra det bästa av situationen, livet som är vårt och inte är ett problem. Hindret som kommer i vägen för oss är okunsskap.

VI hanterar saker på olika sätt. behöver hjälp att ta itu med känslor som rör det som vi vuxna kanske inte alltid vet bäst om.
Döden är ett av dem. Döden gör sig påmind att det kommer ske en dag, när vet ingen så vida man inte är klarsynt så att säga ( typ medial ) Ben 10 har varit lite före sin tid och har redan intresserat sig för att det kommer ske och han har kanske inte kopplat än i medvetandet att det kommer ske någon i familjen snart.

Jag som ensam förälder i dagsläget( ja jag är ensam med sonen även om pappan finns med i bilden så är det som sagt jag som tar tyngsta lasset) vet ibland inte i vilken ordning eller riktning jag ska ta det. Jag hittar svar som passar Ben10s nivå,

Sorg, lycka, glädje, aggressioner , irritationer finns med oss på ett eller annat sätt som vi hanterar men inte tänker på hur det görs.

Ben10 är som en tornado av allt i känslor och reda upp allt en i taget när han vill prata om en sak som kanske hänt för flera dagar sedan kan för en otränad person inte vara enkel att förstå.
Allt görs utifrån hans perspektiv och från vad vi har, inte med vad vi inte har.

Förut blev det lätt att jag sa nej, inte mindre än 100 ggr men nu säger jag inte det förens det är absolut nödvändigt..
nu svarar jag nej på en fråga av han istället för att säga nej till något han är på väg att göra som han inte själv inser är farligt.

Inatt rullar tankarna helt för mig om allt möjligt.
Jag har ilska , sorg, glädje, lycka och kärlek som blandas och det enklaste är att döva ner känslorna i en burk i form av att man hamnar i ett missbruk av cigg, drog, eller dryck av alkoholhalt.
Det jag behöver är springa! SPRINGA
Ut i skogen o jogga men jag kan inte det.. visserligen är det natt nu men mina begränsningar är att jag inte kan ta en jogging runda när det passar mig. Jag får vänta tills helgen kommer eller träna under tiden Ben10 är i skolan. Oftast är det annat som måste göras som är kopplat till min egen utbildning.

Det har inte varit lätt att hålla masken för mina klasskamrater , höra hur de gnäller för lite medan jag i tysthet tänker att ni får mer än gärna ha mitt liv, sen får vi se vem som gnäller!

Innan någon klankar ner på någon anans liv så ha i betänkhet att det finns orsaker bakom. Sedan att man bara ANTAR att det är på ett sätt betyder inte att det är så. Jag klagar inte över mitt liv, det jag behöver av allmänheten är förståelse. Jag vet att jag är stark. Men livet har heller inte varit enkelt för mig. Jag gör det bästa av det jag har.

Med Ben10 lever jag fullt ut och har lycka varje dag.
Ja vi bråkar, och tjafsar och har oss men så är väl en familj som binder sina familjeband starkare eller ?

Känns som luften gick ur mig nu när jag fick detta ut..


Fortsättning följer....

Lördag

Lördagar är inte direkt dagar jag gillar. Dels för att jag inte vet vad som dagen har att erbjuda sonen min men för att jag har denna dag ingen större koll på att inflika och försvara Ben10.

Nej inget har hänt med Ben10 så ni läsare kan vara lugna.
Idag kom han åter till mig och sa att han idag spelat tv-spel och gått på kalas men att han inte står ut med att gå på kalas.
Ben10 gillar inte kalas för att det inte ens är stimulerande och det är rent av tråkigt. Jag ser ingen mening med att tvinga iväg honom till ett kalas enbart för att kusinerna (som för övrigt är snart 18) ska få träffa honom. Upplever att denna stad vi lever i inte ger mig så mycket mer än att denna stad likt andra är en bedömande stad.
En flytt är något stort och bra men i dagsläget är det helt fel tajming!

Min tanke är att Ben10 idag har fått i sig laktos och gluten. Även om han inte är allergisk på något sätt så gör det en enorm stor påverkan. Tragiskt nog så är det enbart jag som ser skillnaden. Läxläsning går bättre , att vara fokuserad går bra mycket bättre och han är mer klarare i hans tal och framför allt så ger han mer ögonkontakt. Han bråkar oftast med mig efter skolan men det är normalt.

Ben10 har varit nu i sitt rum hos mormor där även jag är nu. Han har stängt in sig och när jag kommit in för att se hur det är med han har han frågat vad jag vill och han ber mig snällt gå.
Killen är arg för något eller så får han inte ihop sina tankar. Han får inte till hur det ligger till , rent på en relevans nivå.
Hans svar kommer att komma några dagar senare.

När Sonen fått i sig laktos eller gluten så möter han inte gärna min blick. Jag håller på lära mig att laga allt utan gluten.. Jag tänker att varför ska jag göra specifik mat för mig och en annan för Ben10? Resultatet kommer bli att han inte kommer äta knappt. Det som kommer vara på min prio lista är att han ska försöka lära sig att göra lite mer själv hemma men han behöver mycket stöd i vardagen.

Nu är det snart dags för läsning för mig och Ben10.

Sportlovet

Fredag redan eller ja, det har gått 1 timme och 6 minuter in på fredagen. Jag har haft Ben10 hemma då fritids har haft en byggarbetsplats enligt Fritidspedagogen L. Då Ben10 är mer eller mindre förutom hud känslig så är han även ljudkänslig. När jag hämtade honom i måndags från fritids så berättade han för mig att han hade ont i huvudet och att han inte ha fritids i veckan.

Pedagogerna berättade att det var byggarbetare överallt och att de inte hade någon direkt plats att vara på med barnen så jag hade inget annat val än att ha min son hemma hela veckan.
Om det lät som en klagan så uppfattades fel av er läsare. Ben10 har inget emot att vara på fritids när det inte är skola men när det är en byggarbetsplats med borrmaskiner och annat som låter så blir det inte en plats att leka på. Pedagogen C hade berättat för mig att Ben10 inget ätit under mellanmålet då han tog sina händer och höll för öronen och frågade upprepade gånger om när jag skulle hämta honom.

Väl hemma i veckan har vi spelat playstation och självklart under ledning av ben10 så behöver jag mer övning!

Under gårdagen har Ben10 och jag försökt rensat i hans leksaker men ack mina försök är för intet. Jag lyckades ta bort det som var trasigt och mer än så blev det inte. Veckan har bestått i att umgås på bra basis och inte ha detta tjat från någons sida.

" Sluta gnälla som en bäbis! är en fras som både jag och sonen använder. Under onsdagen skulle vi ut för lite grillning i närbeägen skog men det "sket " sig så att säga då det blåste till ett yrväder och mer snö kom och vi kunde höra hur svenskarna kunde klaga lite mer om att de kom mer snö hahaha

Korvgrillning blev det dock men innomhus i form av att jag lagade korvem med pinnbrödet runt korven i ugnen. Av två degklumpar som blev kvar gjorde jag två mini pizzor av. Gissa om det var uppskattat! Sonen har ätit lite mat!! jag är bra glad när han väl äter, ibland äter han bra, andra dagar inte alls. Pinnbrödet gjordes av glutenfritt mjöl som inhandlades på ICA MAXI. När jag föreslog att vi skulle ha en picknick på golvet i vardagsrummet så blev jag ned röstad av sonen och hans "scooby-doo"

Idag har vi åkt buss och haft det riktigt bra men det gnälldes enormt när vi skulle promenera hemåt så det blev en kort besök på en loppisbutik som han tjatat om att få komma. Sagt och gjort, väl därinne hittade han TVÅ dräkter som skulle inhandlas tyckte han. jo jag hade pengar innestående där så varför inte så det blev en spontan shopping där. Glada miner fick jag och promenaden till mormor gick bra mycket bättre.

Sonen ligger ännu en gång och sover i min säng och har brett ut sig rejält. Jag själv har svårt att ens somna så herr john blund kommer inte till mig men jag ska göra ett försök ganska så snart. Ben 10 och jag har byggt upp en koja i vardagsrummet som katterna tror är ett slott för dem så den ena katten ligger där och snarkar. haha

Sonen har varit uppe i varv idag även om han tagit sin medicin under veckan. Katterna har iallafall fått sin motion idag då de sprungit när Ben10 har lekt en samuraj i jakt efter sitt guld.

Vi har målat med tålamodet som tränats. Det har funkat rätt bra men när jag ens nämner ordet läsläxa så blir det bakslag och sonen utbrister ett nej och bråket är igång.. Jag ändrar ordet till lässtund och han godkänner till stunden och tar sin bok som han har i läxa och läser. Vi läser vart annat ord. var annat ord jag, vart anat ord han så vi tar oss igenom ett kapitel på 5 minuter. det går fort men sedan är hans tålamod slut när det sedan blir efterarbete i form att han måste svara på frågor om det han läst. Det som jag förundras är att han påminner så mycket om min bror. Det min son säger är att jag ska skriva så säger han vad jag ska skriva. Vad då smart?!!

Imorgon blir det Choklad i termos, mackor i låda och skridskor då sonen bestämt att vi ska åka skridskor hela dagen!

Längtar.

Måndag och återhämtningsdag

Måndagar brukar innebära en ny dag på en ny vecka. Denna sportlovssveckans första dag är jag hemma och har sonen hos mormor. Denna gång begärde jag att få lite egotid.
Ben10 och jag har inte varit på krigsstigen på 2 veckor men allt smågnabbandet och hans nyfunna kaxighet att snacka tillbaka känns lite främmande.

Det är underbart skönt att ta igen sig att jag som förälder kan ta en dag som denna och enbart få tid och göra det som måste göras men som har fått stå åt sidan lite.

Jag vet inte vad jag gör när jag är mitt i allt med Ben10. Jag kan inte göra annat än det jag vet bäst vilket är om Ben10. Lugn och ro behövs. Mycket upptar min tid och energi att jag ibland inte märker när den energin börjar sina. Oftast så ger det mig en fingervisning att energin är slut när Ben10 börjar kommentera att jag ska sluta gnälla som en bebis. ( japp , hanns ord!)

Ben 10 har blivit allt lugnare med medicinen men samtidigt så vet jag ändå att upprättandet av att ha en gluten och laktosfri kost hjälper till att behålla lugnen hos Ben10. Han får fortfarande i sig en viss dos i skolan, samt hos sina far och morföräldrar men det beror mestadels på att de inte vet vad som innehåller gluten.

Ben10s favoriträtt Lasagne utesluts redan då pastan är gjord av en mjölsort som innehåller gluten. Ibland oftast som oftast känns det som om jag styr ett helt fartyg eller koncern där jag är en VD. Minns inte att jag ens ansökte om tjänsten.

Ur ben 10s perspektiv så kan han helt fritt Han bekymrar sig inte om vad som inte kan göras. Det han tänker är konstant är vad han kan skapa. Han har blivit även mer koncentrerad i sina tankar och mer fokus i det han gör. Detta slår positivt på skolarbetet och framför allt i läsinlärning och läsförståelsen. Han säger dock själv att han avskyr att skriva men kan ägna timmar åt att rita, måla och skriva. Det som gör det mer jobbigare i skolan är att där finns ett krav på att man måste skriva. Hemma finns inte det kravet förutom när jag ber om hans hjälp att skriva handlingsnotan.

Idag är en jobbig dag personligen men sammtidigt är det ett nödvändigt ont att vara utan sonen. Har haft ändå ett gott stöd i min mor men oftast så är det inte jag som begär att få en pause, den begärs av henne att jag ska ta en paus. Jag övertygas att jag behöver. Oftast är det sant att jag verkligen behöver det då det är ett helt företag jag driver solo men sonen.

Lycka är att se hans framsteg och då glömmer jag bort allt jobb som ligger bakom.

Lördagen : 16 Februari

Idag lördags morgonen så förväntades att Ben10s pappa skulle hämta han men inte då.. 
I vanlig ordning så är det alltid farfar som hämtar och lämnar. Inte för att jag är petig nu men umgånget som finns mellan far och son är minimal och jag försöker få att att mer tids prioriteras. 
 
Hur ser då Ben10 på detta. 
När jag frågat honom om det så säger han strikt att nej enabart lördagar träffas dem och inget mer. Det ligger på strikt i hans huvud att han inte kan tänka sig att träffa sin pappa andra dagar förutom lördagar. 
 
Ben10 frågar inte efter sin far om veckodagarna eller inte ens undrar över varför han inte får vara med sin far mer.
Uteblivande av närvaro innefattar även frånvaro i diskussion.  Ben10 ser vem som ger prioritering i form att ge han tid. Det är tragiskt att se hur det ser ut men som jag skrivit förut i denna blogg så kan jag inte tvinga fadern att spendera mer tid. alla öör sitt val. 
 
Personligen anser jag att det är så sorligt att en förälder inte inser att sitt barn tar konsekvenserna. 
Nu är Ben10 så pass mogen vid 9 års ålder att veta vad han vill och inte och bestämma om han vill eller inte vill komma till sin fader. 
 
 
 
Idag hade han fått spela spel och kollat tv. 
 
Vädret ute har varit optimalt att spenderas ute. 
 
 
Nästa vecka äär sportlovet och det jag inplanerar för Ben10 är tågresa, upptäckfärd med fika, picknink med grillning. 
 
 

Rappt svar av en 9 åring.

I igår fick jag höra av sonen en klockren kommentar när det gäller gnällhet och att vara eller inte vara sur.
På vägen till skolan frågade Ben10 mig om när jag ska hämta honom på fritids.
Jag svarade helt irriterad att jag vet inte när för jag vill inte hämta någon tjurig son. Vad jag inte räknade med var hans kaxiga svar åter som blev. Bra för jag vill inte ha någon tjurig mamma som hämtar mig heller..

Jag tittade helt förvånat på Ben10 att han börjar bli så stor i ordvalen. Han tittade på mig och sa vidare..
- och gnäll inte som en bebis heller nu!

Vad ska man göra ? jo jag accepterade att Ben10 inte var ett litet barn längre utan börjar bli en nästan tonåring i sinnet. Han frågar allt med i hur allt förhåller sig och har så många tankar att jag inbland inte vet vad jag ska svara när jag behöver ägna åt att hitta ett så bra svar som möjligt.

En dikt om ADHD

En vän till mig har komponerat denna dikt om hur det är att ha ADHD.

 

En fin dikt om ADHD

Missförstådd, hånad och skör
du går genom livet och stör.
Koncentrationssvårigheter och DAMP
... ... ... ger en inre ständig kamp.
Intrycken flödar i aldrig sinande ström.
Trots otaliga försök får du aldrig beröm.

Din attityd kan verka kaxig och tuff.
... Men är din osäkerhets bedrägliga bluff.
Inuti ett vilset barn med ömhetstörst.
Söker bekräftelse när oredan är som störst.
Se min kreativitet och glöd,
istället för att banna mig i min nöd!

När ska andra någonsin förstå
De säger: – Du kan bättre än så
om du bara lägger manken till
och försöker sitta still.
Att just detta är ditt problem,
ger födelsen av detta poem.

Från gryende morgon till slumrande kväll,
Du gör ditt yttersta för att vara snäll.
Din levnadsram behöver vara stram,
din oro lugnas av värmande kram.
Missförstådd, hånad och skör,
Du går genom livet och stör........!!!

AV BUBBA BOHLENIUS  2013

Ibland är det inte kul

Ibland är det inte kul att vara ensamstående förälder till ett barn med ADHD det kan jag erkänna. Vissa stunder kommer tårarna och ledsamheten över mig utan att jag vet varför. Min själ kanske behöver vara ledsen ibland. Jag vet att det är inget jag kan påverka till just varför mitt barn ficl denna diagnos. Det  jag kan göra är att gära livet för oss båda till det bästa och njuta av livet. En promenad kan vara fylld med skratt och jag skrattar mer än jag gjort innan just av tack vare att jag har min son 24/7 hos mig. Samtidigt som jag kan komma på mig själv att vara ledsen över att inte ha ett "normalt" barn så skulle jag inte vilja vara utan mitt barn precis som han är. Tack vare honom, en 9 åring som visar mig vilka fler sätt jag kan utveckla mig själv som förälder så är jag klart den bästa jag kan vara för just honom. 
 
Kanske dags för lite frågestund igen.. Skriv in lite frågor till mig eller funderingar. Ställ dina frågor genom att kommentera. 
 
 

Feb. 13, 2013

Kan inte tro att jag fick Ben10 att läsa klart sista kapitlet i hans läsbok så jag fick se han stolt lämna in sin läxa imorse. Sen ville han stolt berätta vad vi hade sagt till varandra på morgonen. Vissa valda ord var inte avsikligt att säga. Morgonen är ett stressmoment och ett läga jag blir galen av att han kan ta det så lugnt och helt utan bekymmer. Ja vi satsat hela veckan på att komma i tid. Morgonpromenaden till skolan är seg, väldigt seg! Sonen vill inte gå fort, sist eller för nära snövallarna. Kvar blir att vi går precis i mitten på gång stigen. Nej nej vi ska inte gå under bron där vi slipper ens korsa vägen. Vi måste gå över gatan för det är så stora gör. Ben10 är dock noga med att kolla efter om det kommer bilar men ibland så händer det att han inte kollar då han då är inne i sin fantasi eller sin tankevärld. Jag får skrika PARE som betyder stanna på spanska , då först stannar han. Säger jag ordet på svenska så fortsätter han bara att gå.

Ben10 somnade gott i min säng igen då han sa att en myra låg i hans säng och sov så han hade inte annat val än att just sova i min säng. Med sig hade han sin cowboyhatt och mindre leksaker. Tack gode gud att han inte hade med sig större för det har hänt. Jag har dock tänkt tanken på att lägga min i hans säng när han väl somnat i min med ALLA möjliga leksaker och gosedjur. Jag har lyckats somna i min egen säng med sonen bredvid.. Det är mysigt samtidigt som jag redan nu försöker vänja mig av med tanken att han inte vill komma till mig mer. Ja att han är 9 år och är i förpuberteten ( se inlägg om känslor, könet och döden) så indikerar det till mig att han växer upp.

Det som skolan vill att han ska göra i läxor går att genomföra i tanke på att de vet att jag är pedagogisk i mitt förhållningsätt mot Ben10. Jag är pedagogisk och illustrerar tillexempel på flera sätt när jag pratar på spanska att han förtår det jag menar i form av att jag gör tecknet och pekar. Han besvarar mig på svenska. Målet är att han förstår mig i modersmålet. Vilket han gör. Problemet nu är att han suger i sig alla spanska ord och fraser jag säger. Mormor tycker att de är till viss del gulligt men det anser inte jag.

Ben10 vet inte vad som är vad ibland men jag tror han förstår mer när jag tagit mig till han det han vill ha förklarat tills han förstår. Han gillar verkligen att jag tar mig tid till han till att förklara eller för att göra det ena eller det andra tanken som han vill genomföra till lek.
Det som är kvar är trots att han verkligen inte vill hjälpa till hemma. Att diska är något enbart vuxna gör tycker han.

Kämpar fortfarande med att få han att äta middag, äta sig mätt.Just nu äter han lite i taget så kvällsmålet bestående av choklad( Ögonblickschoklad som blandas med vatten) med två smörgåsrån med ost och kaviar och fruktstund som får mig att bli lugn om kvällen att han somnar någorlunda mätt. Det gäller att se det bästa i han och hjälpa han med att se det i sig själv och varför hela han är bra bara att man måste tänka på att det är bra att äta mat varje dag och inte lite grann.

Knepigt men bra

Idag hade det varit en väldigt bra dag för Ben10. Äntligen efter mycket om och men i skolan. Han äter mindre i skolan. Idag var andra dagen han inte åt mat i skolan, han åt knappt hemma. Idag lagade jag kokt röd pölse korv med kokt ris och stekt ägg med grönsaker och sallad. Det första han säger när han kommer in i köket är
BEN10- JAG HATAR FISK!
JAG: - Hjärtat, var är fisken på din tallrik?
BEN 10 - Jag tycker inte om fisk, jag äter inte fisk.
JAG- Finns det fisk på din tallrik?
BEN10- nej!( ser förvånande på sin tallrik)
JAG - Ska vi äta fisk nu?
BEN10 - nej?
JAG- Vad ska vi äta nu?
BEN10 - korv, ris och ägg och inte fisk? ( ser förvånad ut igen )
JAG- JA, precis så är det, jag har lagat korv, ris och stekt ägg idag och INTE fisk.

Ben10 ler och börjar prata om annat medan han skär upp korven i mindre bitar.

Det känns otroligt skönt att effekterna av medicinen förlängs på ett sätt genom att jag inte ger Ben10 varken gluten eller laktos i kosten. Men likt väl kan det vara en utmaning att ens få han till att äta något. Helst vill han att vi äter pannkakor, pizza och lasagne ofta men det är inte direkt vidare nyttigt eller gott på lång sikt men för han Ja. Grönsakerna lurar jag i han genom att jag river det fint eller gör det till pure och blandar i maten. I pannkakorna så blandar jag i både morötter och bananer. När jag ställer fram morötter och banan så säger han arg att han minsann inte tänker äta de men i hemlighet ler jag stort då jag vet att han får i sig vitaminerna och mineralerna som han behöver då jag lurar i han det i maten utan att han känner efter.. Det finns mycket gott man kan blanda i utan att han märker. Tillexempel mosad blomkål i potatismos. hihi

Söndag-

Det är ovanligt att Ben10 är hos sina farföräldrar och far om söndagar. Det blev ett byta då Ben10 gick på kalas igår. Ett mycket lyckat kalas, för han få han redan från början hade tänkt sig att det inte alls skulle bli lyckat.
Anledning?
Kan ju va för mycket tjejer o främmande barn som man kanske inte känner.

Jag fick sitta kvar under hela kalasets gång och se allt roligt. Födelsedagsbarnets föräldrar är mina vänner så det var fint att se dem igen. Ben10 anser att man bara kan vara barn och umgås som vänner bara man är barn men inte som vuxen. :-D

Räknar ner timmarna då jag får se min son igen. ( 4 timmar kvar i skrivandets stund) Det känns alltid lika obekvämt att han är hos farföräldrarna och veta att fadern kommer kanske först vid lunch snåret när det är avtalat att det är från 10. Som om hans roll är mer tyngre än min del. Hahaha knappast Vet inte hur han tänker och inte tänker jag leka detektiv för att ta reda på det.

Det är inte lätt för mig att ta itu med allt som Ben10s problematik innebär. Bara man kommer på hur man tar sina mikropauser så fungerar man bättre. Lära sig att hushålla sig med sin egen energi och fylla på den så den inte står på Nollan.

En dag utan medicin.

Gårdagen hade vi mysig hela förmiddagen men samtidigt en tuff dag för oss båda. Jag ville se skilnad på en son som inte var medicinerad för dagen och när han väl var medicinerad. Det jag fick se var som att se Ben10 från helt nya ögon. 
Dagen började med att Ben10 somna sent igår, väldigt sent. det upplevs att han inte vill sova o vill vara vaken allt längre. Jag har bara börjat förskjuta han läggningstid med en halvtimme i förhoppning att han ska sova en timme mer.. ja det funkar nästan.
 
En dag då Ben10 inte har medicin är att han vaknar helt energisk och börjar plocka med precis allt i sitt rum medan han ser en film. Jag vaknar precis nästan efter att han satt igång en film. Vi gjorde frukost och under tiden hoppade Ben10 runt och var helt i varv och göra konster på soffan. 
Under dagen fortsätter han vara helt uppe i varv. Det ser ut som han ätit allt socker. Fullständigt tankad med durecellbatterier. 

Om känslor, könet och döden.

Men jo jag vet, ännu en period av torka bland inläggen här.
jo en hel del har hänt..

Ben10 har börjar få en period av döden och intresset för människokroppens inre delar och funktioner vilket i säg är bra.

Detta hela började när jag fick en urinvägsinfektion och han frågade om jag hade ont i min penis. Där var den diskussionen igång ja om könsdelar. Jag tog detta med ro och pratade med lugn och säkerhet i rösten att jag hade en snippa. Sen pratade vi om vad fler för namn det fanns och nej jag tog inte i ens upp den nedvärderade orden som börjar på K och F för könsdelarna.

Ben10 mindes nu en bok vi hade läst om att pojkar och flickor är lika i kroppen men att vi hade olika sätt att kissa på eller Bissa som Ben10 valt att kalla det. Diskussionen fortsatte till apoteket om att när det gör ont och varför man kan ha ont och att medicin är bra att ha och ta då det tar bort det onda.
Ben10 godtog min förklaring och släppte det. Dagen efter har diskussionen varit igång gällande döden och skelett. Varför vet jag inte riktigt men han börjar fundera på vad som händer efter döden och vad som finns efter döden.

Idag blev det en större diskussion då mormor fick igång en pratstund på sena kvällen på djupnivån.

Jag har under veckan pratat lite i taget med honom om döden och vad som sker och inte ta alt på en gång då jag anser att det kan bli för mycket för Ben10 att ta in. Mycket riktigt fick jag rätt efter kvällens pratstund mellan mormor, mig och ben10.

Efter döden blir vi själar konstaterade han. Sen blev det mer åt det ledsna hållet då han började tänka på vad som går förlorat närman dör och vad man inte kan göra längre så som att kramas med familjen. Ja det blev en lite ledsen pojke jag fick se och en arg jag för min mor som hade varit lite klantig av sig att gå på djupnivån på det sättet. Jag hade som sagt tagit det med litteratur om vad han och jag själva tror som kan hände efter att man dör.. men detta blev lite bakut i konsekvens då döden uppfattades som något som kunde ske inom en snar framtid. Mormor hade berättat det som något händer men inte när det ska hända i tidsuppfattning.

För 1 timme sen fick jag in en mycket ledsen Ben10 som sa att han inte ville se mig som en själ innan han blivit vuxen.

Jag som mor blev arg på min egen mor för att den diskssionen kunde ha väntat tills jag hade varit inne i rummet men nej då. De e oklart vem som tog upp diskussionen för mitt i detta hela när jag kom in så kom min pappa upp i tal. Ben10s riktiga morfar som sedan 1989 är en själ i himmelriket. Den diskussionen hade jag velat ta med min egen son och med min partner men ännu en gång togs även detta upp av min kära mor, Ben10s mormor.

Antar att jag får lägga in en högre växel i mitt förklarade eller att säga åt andra personer att backa.
Det är JAG som harBen10 i alla hans humörsvängingar, JAG som är med han när han är ledsen, JAG som vet att handskas när han inte vet vad han ska ta sig till när han är både arg och lite rädd, JAG som hjälper han med skolan, JAG som stöttar, JAG som gör allt, Upplever allt med Ben10.